woensdag 21 maart 2012

Ronaldo presidente

Het is een van de meest lucratieve baantjes van Brazilië. Als voorzitter de Confederação Brasileira de Futebol (de Braziliaanse voetbalbond) zit men als een spin in een commercieel web dat rond volkssport nummer één verweven is geraakt. De spin die zo aan de belangrijkste touwtjes kan trekken dat voetbalcarrières gemaakt of gebroken kunnen worden. Zie de reacties binnen de Braziliaanse voetbalwereld op de wens van oud-topvoetballer Ronaldo (voormalig speler van o.a. PSV, Barcelona en Inter Milan) om voorzitter te worden. Topcoaches als Tite, Leão, Muricy Ramalho en Luiz Felipe Scolari houden wijselijk hun mond als naar hun mening wordt gevraagd. Zij kennen de Braziliaanse voetbalwereld maar al te goed en willen hun loopbaan niet bij voorbaat ruïneren. Neymar, de huidige ster aan het Braziliaanse firmament en spelend voor de topclub Santos, zal je ook niets onaardigs over Ronaldo horen zeggen. Hij is net als veel andere voetballers commercieel verbonden aan 9ine, een onderneming op het gebied van sportmarketing en eigendom van Ronaldo. Alleen Tostão, een ster van het WK 1970 en heden ten dage columnist van de kwaliteitskrant Folha de São Paulo, spreekt zich onomwonden tegen de ambities van Ronaldo uit, omdat die wordt gezien als te nauw verbonden met de zeer omstreden en vertrekkende voorzitter van de bond, Ricardo Teixeira. Deze heeft zich danig aan de voetbalwereld verrijkt en maar al te vaak op zeer onzuivere gronden. Ronaldo is primair ook zo'n ondernemer, die met te grote commerciële belangen de bond geen goede dienst zal bewijzen, aldus Tostão.
De strijd wordt ook op politiek niveau besproken. Federaal afgevaardigde Anthony Garotinho (om opportunistische redenen altijd al een uitgesproken tegenspeler van Teixeira en daarmee van Ronaldo geweest) wijst op de te verwachten verstengeling van de belangen van de CBF en 9ine. De zittende minister van Sport (Aldo Rebelo) daarentegen is weer erg pro-Ronaldo, evenals de oud-minister op deze post en voetballegende Zico. Maar ja, deze laatste heeft dan ook verregaande commerciële banden met Ronaldo. De grote en meest interessante vraag is natuurlijk waar Pelé in deze kwestie staat. Als iemand weet hoe alle hazen rennen dan is hij het wel, maar ik vrees dat ook zijn belangen bij een voortzetting van de Teixeira-clan het beste gediend zijn.
Kortom, de smakelijkste honingpot van Brazilië ligt met het vertrek van Ricardo Teixeira voor het grijpen en daarmee komt de praktijk van schaamteloze zelfverrijking binnen de Braziliaanse voetbalwereld weer eens in het volle daglicht te staan. Met de organisatie van de Confederatie Cup en het wereldkampioenschap in aankomst een zaak van nationaal belang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten