donderdag 15 maart 2012

Bescherming van intellectueel eigendom in Brazilië

De Braziliaanse overheid is als het om de bescherming van intellectueel eigendom gaat deelgenoot bij internationale bepalingen van de WTO, de TRIPS, de Conventie van Parijs en het Patentensamenwerkingsverdrag en regelt via Lei 9.279/96 het patenten- en handelsmerkenrecht. (Het copyright is geregeld via Lei 9.610/98, software via Lei 9.609/98 en de topografie van microchips via Lei 11.484/2007.) Dit wordt gedaan door het INPI/Instituto Nacional da Propriedade Industrial, gevestigd in Rio de Janeiro en verbonden aan het ministerie van Industriële Ontwikkeling en Buitenlandse Handel.

Een patentaanvraag bij het INPI duurt minstens zes jaar en een aanvraag voor een handelsmerk twee. Ter vergelijking, in Nederland duurt een patentaanvraag gemiddeld 2 à 3 maanden. De reden hiervoor is de geringe mankracht bij het INPI en de enorme toenamen van patentaanvragen. Daarnaast zou internationale afstemming tussen patentenbureau's de zaak erg kunnen bespoedigen.

Overtreding van het recht op de bescherming van intellectueel eigendom kan leiden tot gevangenisstraffen tot hoogstens een jaar, hoge boetes en civiele gevolgen als verlies en brokstukken. Oneerlijke competitie wordt in Brazilië behandeld als een misdrijf. Overtreding van het copyright kan zelfs toch hogere gevangenisstraffen leiden, variërend tussen twee en vier jaar. Bij het schenden van copyright van software kan men rekenen op een gevangenisstraf tussen de zes maanden en vier jaar.

Conclusie van de Braziliaanse jurist Daniel Mariz Gudiño (Dannemann Siemsen Advogados): "Although Brazil has a lot to improve in many aspects, it is undeniable that Brazilian IP environment is very well regulated, which brings comfort for those who seek promising investments among developing countries."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten