woensdag 28 maart 2012

Alle hens aan dek voor PT-São Paulo

Het zit Fernando Haddad nog niet echt mee in zijn gooi naar het burgemeesterschap van de belangrijkste stad van het land, São Paulo. De kandidaat van de socialistische PT/Partido dos Trabalhadores is de keuze van oud-president Inácio Luiz Lula da Silva die (diens persoonlijk) veldtocht tegen de eeuwige concurrent PSDB in de deelstaat moet gaan inleiden. (Deze laatste partij is sinds jaar en dag de allesbepalende machtsfactor in de deelstaat en dat zit de oprichters van de PT niet lekker. Het was immers in dit deel van het land dat de partij in de jaren '80 van de vorige eeuw haar wieg zag staan en haar zegetocht in de Braziliaanse politiek begon.)
Haddad is Lula's man maar heeft een enorm nadeel. Niemand in São Paulo kent hem. De voormalige minister van Onderwijs staat in de opiniepeilingen op een schamele 3% van de stemmen. Geboren paulista dat wel, maar Haddad maakte sinds 2003 in Brasília carrière in de nationale politiek, uit het zicht van het PT-electoraat in São Paulo.
Wetende dat de PT historisch bij verkiezingen in São Paulo in de eerste ronde meestal rond de 30% uitkomt en altijd doorgaat naar de beslissende tweede ronde tegen de PSDB-kandidaat is het nu alle hens aan dek. Partij-ikoon Lula is herstellende van slokdarmkanker en kan zich persoonlijk niet in het strijdgewoel gooien, de steun van traditionele politieke bondgenoten als de PSB en de PCdoB lijkt niet meer vanzelfsprekend en tot overmaat van ramp is het recht op politieke zendtijd op televisie om juridische redenen opgeschort.
Alle ogen zijn op Marta Suplicy gericht. Zij zou de campagne nog kunnen redden. Marta was burgemeester van 2001 tot 2004 en is daardoor een vertrouwd gezicht van de PT voor de electorale achterban. Maar de huidige vice-voorzitter van de federale senaat is gekrenkt. Teneinde Lula's strategie voor de deelstaat niet te doorkruisen werd er begin dit jaar enorme interne druk op haar uitgeoefend om af te zien van een eigen kandidatuur voor het burgemeesterschap. Ze stemde toe maar heeft sindsdien electoraal niets meer van zich laten horen. Het lijkt erop dat presidente Dilma Rousseff in de strijd wordt geworpen om haar alsnog over de streep te trekken. Ik moet het nog zien gebeuren. Marta staat bekend om haar trots en als een pittige tante.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten