dinsdag 6 maart 2012

Hervorming Código Florestal


Het wordt een spannende week voor het milieubehoud in Brazilië. Deze week zal in de Senaat het wetsvoorstel worden behandeld dat voorziet in een verregaande flexibilisering van het behoud van het Braziliaanse regenwoud.
Op 24 mei vorig jaar werd wetsvoorstel - 6.424 (door de tegenstanders reeds "Floresta Zero" genoemd), opgesteld door de agrarische lobby in het Braziliaanse Congres en begeleid door de communist Aldo Rabelo (PCdoB), met enige amendementen met 410 stemmen voor en 63 tegen aangenomen door het federale Huis van Afgevaardigden. Dit tot groot ongenoegen van de regeringscoalitie van presidente Dilma Rousseff en de (internationale) milieubeweging. Het wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid om de grenzen van de wet zodanig op te rekken dat voor het behoud van grote, kwetsbare bosgebieden gevreesd moet worden. Zeer pijnlijk was tevens dat een amendement dat voorziet in de decentralisatie van het milieubeheer naar de deelstaten, terwijl de regie nu in relatief ongebonden federale handen ligt. (Een fenomeen dat wij in Nederland inmiddels ook kennen als kenmerk van het milieubeleid van staatssecretaris Bleker).
Het voorstel ligt nu bij de Senaat. Tijdens de behandeling zal vooral amendement 164 veel stof doen opwaaien. Deze voorziet in een amnestie voor alle illegale houtkap van voor 2008, wat er in de praktijk op zal neerkomen dat zo'n 80% van de onwettige ontbossing in het verleden alsnog een legitimatie zal verkrijgen. De sleutelrol in het debat is weggelegd voor de PMDB, grootste coalitiepartner van presidente Dilma (formeel tegen aanpassing van de bestaande wet uit 1965), maar tevens is een van haar leden de begeleider (relator) van het wetsvoorstel. Braziliaanse commentatoren vrezen dat de peemdebista's het op een enorme powerplay zullen laten aankomen en concessies binnen de coalitie in de wacht willen slepen. Het kabinet zet in op uitstel van het debat, teneinde met andere partijen de nodige deals te kunnen sluiten. Een spannende tijd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten