zaterdag 31 maart 2012
Nieuwe terrorismewetgeving in de maak
Anders dan in buurland Argentinië heeft Brazilië de afgelopen drie decennia op dit gebied goddank geen enkele ervaring meer opgedaan. De laatste terroristische aanslag dateert alweer van 1981 toen in Rio de Janeiro, op de avond voor de Dag van de Arbeid, een bom ontplofte bij het conferentiecentrum Riocentro. Naar nu blijkt een actie in opdracht van de hardliners binnen de toendertijd militaire machthebbers, in een poging meer de gematigde krachten binnen de Braziliaanse strijdkrachten op andere gedachten te brengen met betrekking tot de bestrijding van linksdenkend Brazilië.
In mei dit jaar zal een groep gerenommeerde Braziliaanse juristen aan de voorzitter van de senaat een voorstel voor aparte anti-terrorismewetgeving overhandigen, ter vervanging van de nu nog steeds geldende militaire Nationale Veiligheidswet van 1983. In het voorstel staat dat het bezit c.q. transport van explosieven, biowapens en andere terreurmiddelen verboden wordt, evenals de sabotage van infrastructurele, militaire en maatschappelijke voorzieningen. Dit alles op straffe van een gevangenisstraf tussen de drie en vijftien jaar. Opvallend is dat ook ontvoering in het wetsvoorstel zal worden opgenomen als een terroristisch misdrijf. Naar mijn vermoeden een typisch Braziliaanse reflex op het verleden toen in de jaren '60 en '70 extreemlinkse groeperingen vooraanstaande mensen als de Amerikaanse ambassadeur en vooraanstaande zakenlieden ontvoerden.
De enige echte strijdvraag binnen de commissie is de vraag of de wetgeving moet worden opgenomen in het te vernieuwen Wetboek van Strafrecht (Código Penal) of als een aparte wet. Voorstanders van de laatste optie vrezen en waarschijnlijk terecht dat een algehele afronding van het Wetboek voor 2014 niet gehaald zal worden. Juristen die het in het wetboek willen opnemen zien die tijdsdruk nu juist als een prachtig middel om een beetje vaart te kunnen zetten achter het in Brazilië traditioneel stroperig verlopend wetgevingsproces, waarbij jarenlang gesteggeld kan worden over elk detail.
vrijdag 30 maart 2012
Waarheidscommissie
woensdag 28 maart 2012
Oud-president Lula feliciteert de PCdoB met haar 90ste verjaardag
Alle hens aan dek voor PT-São Paulo
maandag 26 maart 2012
Socialistisch cliëntelisme
vrijdag 23 maart 2012
Eerbetoon aan Chico Anísio
donderdag 22 maart 2012
Jeitinho brasileiro
woensdag 21 maart 2012
Ronaldo presidente
dinsdag 20 maart 2012
Dilma presidente
donderdag 15 maart 2012
Bescherming van intellectueel eigendom in Brazilië
De Braziliaanse overheid is als het om de bescherming van intellectueel eigendom gaat deelgenoot bij internationale bepalingen van de WTO, de TRIPS, de Conventie van Parijs en het Patentensamenwerkingsverdrag en regelt via Lei 9.279/96 het patenten- en handelsmerkenrecht. (Het copyright is geregeld via Lei 9.610/98, software via Lei 9.609/98 en de topografie van microchips via Lei 11.484/2007.) Dit wordt gedaan door het INPI/Instituto Nacional da Propriedade Industrial, gevestigd in Rio de Janeiro en verbonden aan het ministerie van Industriële Ontwikkeling en Buitenlandse Handel.
Een patentaanvraag bij het INPI duurt minstens zes jaar en een aanvraag voor een handelsmerk twee. Ter vergelijking, in Nederland duurt een patentaanvraag gemiddeld 2 à 3 maanden. De reden hiervoor is de geringe mankracht bij het INPI en de enorme toenamen van patentaanvragen. Daarnaast zou internationale afstemming tussen patentenbureau's de zaak erg kunnen bespoedigen.
Overtreding van het recht op de bescherming van intellectueel eigendom kan leiden tot gevangenisstraffen tot hoogstens een jaar, hoge boetes en civiele gevolgen als verlies en brokstukken. Oneerlijke competitie wordt in Brazilië behandeld als een misdrijf. Overtreding van het copyright kan zelfs toch hogere gevangenisstraffen leiden, variërend tussen twee en vier jaar. Bij het schenden van copyright van software kan men rekenen op een gevangenisstraf tussen de zes maanden en vier jaar.
Conclusie van de Braziliaanse jurist Daniel Mariz Gudiño (Dannemann Siemsen Advogados): "Although Brazil has a lot to improve in many aspects, it is undeniable that Brazilian IP environment is very well regulated, which brings comfort for those who seek promising investments among developing countries."