donderdag 4 februari 2016

Operatie Zelotes

Kunt U het allemaal nog volgen? In Brazilië volgt het ene corruptieonderzoek naar het andere, waarbij steevast prominente politici van de regeringspartijen PT en PMDB in het vizier komen. Operatie-Lava Jato (Car Wash) trekt de meeste aandacht, maar parallel daaraan loopt ook nog de operatie-Zelotes, waarbij naast PMDB-kopstukken als Renan Calheiros en Romero Jucá ook oud-president Lula meer en meer wordt onder vuur wordt genomen.


Operação Zelotes is een onderzoek van de federale politie naar een vermeend corruptieschema binnen een speciale fiscale afdeling van het ministerie van Financiën. Dit orgaan (Conselho de Administração de Recursos Fiscais/CARF) is verantwoordelijk voor het beoordelen van het bedrijfsleven op belastingontduiking en uitkeringsfraude. Het probleem zou in de bezoldiging van een deel van de medewerkers zitten. De ene helft staat op de loonlijst van het ministerie, terwijl de andere helft afhankelijk is van de giften van ngo's, maar in werkelijkheid geld ontvangen van bedrijven die zo hun belangen willen beschermen. Onderzoek van de federale politie heeft inmiddels inderdaad uitgewezen dat sommige medewerkers in ruil voor betalingen door het bedrijfsleven enkele uitspraken hebben opgeschort of ten gunste van de betalende partij heeft gestemd. Er zou smeergeld zijn betaald om straffen door de belastingdienst (Receita Federal) te reduceren tot zelfs te schrappen. Hierbij zou de Braziliaanse Staat tot maart 2015 er zo'n R$5,7 miljard bij zijn ingeschoten. In totaal zou het gaan om R$19 miljard aan inkomstenderving. Daarmee zou het na de bevindingen in de operatie-Lava Jato (ongeveer R$20 miljard) het hoogste bedrag aan corruptiegeld behelzen.

Tot aan maart 2015 zijn er tijdens de operatie-Zelotes zo'n zeventig bedrijven, verspreid over het heel grondgebied van Brazilië, onder de loep genomen, waarbij opvallend veel vooraanstaande Braziliaanse banken worden genoemd. Daarnaast lijkt er een politieke lijn te lopen naar o.a. de rechtse regeringspartij PP (Partido Progressista). Op 11 december van dat jaar leidde het onderzoek van de federale politie rechtstreeks naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (PT). Hem werd gesommeerd als getuige uitsluitsel te geven over vermeende pogingen om aanname van de politiek zeer belangrijke spoedverordeningen (medidas provisórias) van de regering te kopen. De verdenking is gerezen dat een groep lobbyisten en ondernemers uit de Braziliaanse autoindustrie voor dergelijke verordeningen zou hebben betaald en dat deze groep tijdens zijn regeerperiode directe contacten met het Algemeen Ministerie van president Lula zou hebben gehad. Een van de bedrijven (Marcondes e Mautoni) zou de zoon Luis Claudio van Lula R$2 miljoen hebben betaald voor een bepaalde dienstverlening en zo in beeld van de speurders van de federale politie zijn geraakt. Vandaag maakte het hoofd van het onderzoeksteam van de federale politie Marlon Cajado bekend dat er aanwijzingen zouden kunnen zijn dat Lula zelf, samen met andere kopstukken binnen het toenmalige Casa Civil (het presidentiële ministerie van algemene zaken), een veel actievere rol in de koop van de betreffende spoedverordeningen zou hebben gespeeld. De juridische verdediging wijst dit naar de prullenbak met het argument dat Lula al door justitie als getuige over deze zaak is gehoord en dat niets een andere behandeling, namelijk die als verdachte, rechtvaardigt. Tevens werd vandaag bekend (link) dat er een parlementair onderzoek naar de gang van zaken binnen het CARF zal worden geïnstalleerd. Wordt gegarandeerd vervolgt.

Bron: Wikipedia



Geen opmerkingen:

Een reactie posten