zaterdag 27 februari 2016

Amnesty International over nieuwe anti-terrorismewetgeving Brazilië

Nieuwsbericht: Amnesty International betreurt aanname wetsontwerp 2016/15 aangaande classificatie terrorisme in Brazilië

"Ativistas também foram alvos de grupos armados não-estatais." | © i-stock
Amnesty International betreurt ten zeerste de aanname deze week (24/02) van wetsontwerp 2016/15 aangaande de classificatie terrorisme en beziet met bezorgdheid de consequenties van deze wet voor de garantie van het recht op manifestaties en acties van sociale bewegingen in het algemeen.
Het wetsontwerp is dermate breed, vaag en voldoet niet in de basisaanname van welk strafrechtartikel dan ook betreffende de specificiteit in classificatie omdat het gebaseerd is op een subjectieve interpretatie door het rechtssysteem. Het wetsontwerp omvat ook misdrijven die reeds door het Braziliaans strafrecht zijn geclassificeerd, waardoor er geen enkele noodzaak bestaat tot een nieuw wetsontwerp. Het meest ernstig is de marge voor een grotere criminalisering van betogingen en sociale bewegingen. 
Het voorbehoud die tot doel heeft sociale bewegingen, vakbonden en manifestaties te beschermen is geen garantie dat de anti-terrorismewet niet gebruikt zal worden tegen deze groeperingen. "In het huidige Braziliaanse klimaat waarin wetten totaal inadequaat zijn met betrekking tot de context van protesten (zoals de Wet voor de Nationale Veiligheid en wet 12.850/2013) en werden gebruikt in een poging om deelnemers tijdens protesten sinds 2013 te criminaliseren is de aanname van een "anti-terreur"-wetsvoorstel zeer ernstig omdat het nog meer kan bijdragen aan de criminalisering van protesten in het algemeen", legt Atila Roque, uitvoerend directeur van Amnesty International uit. 
De organisatie documenteerde enkele van deze zaken in de documenten' Eles usam uma estratégia de medo' en 'Balanço geral dos protestos na Copa 2014'. Amnesty International verklaart ook dat de aanname van wetsvoorstel 2016/15 een trieste werkelijkheid is zoals die wordt aangekaart als een risico met ernstige gevolgen in het recente jaarboek van de organisatie. Het aangenomen wetsontwerp moet nu door de president worden gesanctioneerd, maar zal door haar integraal moeten worden verworpen.
Bron 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten