woensdag 3 februari 2016

Nieuwsbericht CIMI - Guarani-Kaiowá

Cimi vreest nieuwe aanvallen tegen Guarani- Kaiowá in Kurusu Ambá/MS



 
Het CIMI (Conselho Indigenista Missionário) spreektt haar grote verontrusting uit over het leven en de fysieke integriteit van de inheemse gezinnen van de Guarani-Kaiowá in het officieel inheemse gebied Kurusu Ambá in de gemeente Sapucaia (Mato Grosso do Sul). Sinds afgelopen zondag 31 januari zijn de drie inheemse kampementen binnen het reservaat zeer gewelddadig aangevallen door grote boeren uit de omgeving en hun handlangers. Dat gebeurde zelfs binnen het gebied dat na een uitspraak van het federale hooggerechtshof wettelijk aan hen definitief was toebedeeld. Een van de kampementen werd volledig door de aanvallers afgebrand en verwoest, waardoor de inwoners van huis en haard werden ontdaan. Meer dan 25 ontheemde gezinnen vonden een geïmproviseerd onderkomen bij familie in andere kampementen. Zij leven als vluchtelingen in een extreem kwetsbare situatie.

Het is volgens het CIMI ontoelaatbaar dat de Braziliaanse veiligheidsorganisaties geen thuis geven en zo niet de minimale integriteit van de inheemse bevolking kunnen garanderen en nieuwe aanvallen tegen hen kunnen verhinderen. Dit als het gevolg van een getouwtrek om competenties tussen de verschillende politiediensten ter plaatse; de militaire politie, de federale politie, de grensbewakingspolitie en de speciale politie-eenheden van de Força Nacional. Hierdoor gebeurt er in werkelijkheid helemaal niets. Medewerkers van FUNAI (Fundação Nacional do Índio) zijn ter plekke, maar ook zij krijgen geen politiebescherming. Volgens FUNAI zijn nieuwe aanvallen tegen de inheemse bewoners van Kurusu Ambá aanstaande. Deze laatsten proberen op hun beurt het afgebrande kampement weer in te nemen, maar daar worden zij opgewacht door gewapend personeel van de boeren. Hierdoor is de sfeer om te snijden.

Helaas, terwijl nieuwe misdrijven en aanvallen op het punt staan te gebeuren blijft het stil aan de kant van de politiediensten, het ministerie van Justitie en de regering van de deelstaat Mato Grosso do Sul. Hierdoor lijkt de deur open te staan voor nieuwe aanslagen door huurmoordenaars. In een gebied waar de afgelopen zeven jaar ruim 10 leiders van de Guarani-Kaiowá zijn doodgeschoten.

Bron: CIMI

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten