woensdag 19 november 2014

Lava Jato

Operatie-Lava Jato werd in maart van dit jaar gestart door de Braziliaanse federale politie. Inzet: het oprollen van een vermeend corruptieschema waarin meer dan 10 miljard reais om zou gaan. Reeds in april werden er 46 personen vastgezet op verdenking van de vorming van een criminele organisatie, misdrijven tegen het financieel systeem, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Onder hen de geldhandelaar Alberto Youssef en een oud-directeur van het energiebedrijf Petrobras, Paulo Roberto Costa. Deze laatste ontkende in eerste instantie elke betrokkenheid, maar nadat er een berg aan bewijslast naar bovenkwam besloot het met het federale openbaar ministerie samen te gaan werken. Bekentenissen in ruil voor strafvermindering, huisarrest en het betalen van een boete.

Vanaf vandaag wordt de zevende ronde in het onderzoek afgerond, een samenwerkingsverband tussen het federale OM, de federale politie en de belastingdienst. Volgens het OM zou er al vijftien jaar een kartel bestaan rond activiteiten van Petrobras, waarbij prijsafspraken zouden zijn gemaakt alsmede het door overfacturering opvoeren van de prijs. Dit extra geld zou in de zaken van directeuren en politici van de regerende PT en PMDB zijn gegleden. Bij dit laatste zou het om een bedrag van R$154 miljoen te zijn gegaan.

Tussen 2003 en 2014 zou het om contracten ter waarde van R$59 miljard zijn gegaan. Op 14 november jongstleden werden er in deze fase van het onderzoek 23 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen CEO's en directeuren van in totaal negen hele grote bouw- en energiebedrijven in Brazilië (Petrobras, OAS, IESA Óleo de Gás, Mendes Júnior, Engevix, Camargo Corrêa, UTC, Galvão Engenharia en Queiroz Galvão) die de afgelopen jaren contracten net Petrobras hebben afgesloten, waarna deze tijdens verhoorsessies in Curitiba (Paraná de deelstaat waar de rechtszaak loopt) uitgebreid werden gehoord. Enkele verdachten zijn voortvluchtig, waaronder aanvankelijk een zekere Fernando Soares. Deze wordt door Alberto Yousseff in verband gebracht de PMDB. Een veelvoud aan toekomstige arrestaties in Brazilië wordt niet uitgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten