zaterdag 22 november 2014

Dilma's Angels, Business as usual

Gisteren heeft presidente Dilma Rousseff haar nieuwe financieel-economisch smaldeel binnen haar kabinet bekend gemaakt. Financiën gaat naar Joaquim Levy, Planning naar Eduardo Barbosa en het presidentschap van de centrale bank blijft in handen van Alexandre Tombini. Daarmee lijkt Dilma de strategie van haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva te hebben nagevolgd. Een team met namen die bekend staan om een orthodoxe benadering van staatsfinanciën waarmee de zakenwereld in São Paulo en ver daar buiten zich zeer mee tevreden kan stellen. Levy is afkomstig uit het bankwezen (Bradesco), een ervaren financieel bestuurder (Financiën in Rio de Janeiro en staatssecretaris voor de nationale schatkist onder president Lula), met internationale ervaring (IMF en Interamerikaanse Ontwikkelingsbank) en staat bekend als pro-markt en orthodox in de leer, Barbosa was ooit de hoogste ambtenaar op Financiën en zeer nauw bij het beleid van Levy's voorganger minister Guido Mantega betrokken.

Om dit vertrouwen in de zakenwereld verder te bestendigen heeft Dilma tevens de meest zware naam op Landbouw gezet, teneinde de agrobusiness op zijn gemak te kunnen stellen. Onder de nieuwe minister Kátia Abreu, al jarenlang het gezicht van de agrobusiness in de Braziliaanse politiek, zal het vertrouwen van deze sector in het desenvolvimento-beleid van deze regering dan ook alleen maar kunnen groeien. Abreu (PMDB) is wars van welke landhervorming dan ook en heeft milieubeheer ook niet erg hoog aangeschreven staan. Sterker nog, in haar deelstaat Tocantins wordt haar naam veelvuldig in verband gebracht met verschillende economische delicten in de landbouwsector.

Ook de benoeming van Armando Monteiro Neto (PTB-Pernambuco) tot minister van Ontwikkeling, Industrie en Buitenlandse Handel en lijkt erop gericht te zijn om de industríële sector gerust te stellen. Monteiro was het afgelopen decennium jarenlang van voorzitter van de Nationale Confederatie van Industriëlen (Confederação nacional da Indústria).

Of de opzet van Dilma geslaagd is zal vandaag moeten blijken als de Bovespa, de aandelenbeurs van São Paulo, haar deuren opent voor een nieuwe handelsdag. Gisteren sloot de dag met zeer gunstige wisselkoersen en een winst op de beurs van 2%.

3 opmerkingen:

  1. Ik vraag me af wat PT van het "nieuwe" beleid van Dilma vindt. Het lijkt me niet bepaald echt links. En dan zijn er de mooie woorden van Dilma tijdens de verkiezingscampagne en daarna waarin ze benadrukt dat bestrijding van corruptie en misdaad een hoge prioriteit zal krijgen. De benoeming van Kátia Abreu is daarmee niet in lijn want de vrouw wordt beschuldigd van strafbare feiten. Er zal vast wel een competente kandidaat in Brazilië zijn die uitstekend past op landbouw en een onbesproken gedrag heeft maar Dilma wil daar om wat voor reden dan ook niet aan. Daarnaast is Kátia Abreu in mijn ogen een ramp voor het behoud van de Amazone. Slechte zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoveel nieuws is er niet aan het nieuwe beleid dat Dilma in haar tweede mandaat voor ogen staat. Net als in haar eerste termijn zet zij alles op alles om Brazilië te ontwikkelen, lees volop de economische vruchten te plukken van de immense rijkdom van het land. Met die inkomsten uit met name de aardolie en vooral de agrarische export wil zij geld vrijmaken voor overheidsinvesteringen in werkgelegenheid en woningen. Dat is de agenda van Dilma en daarmee van haar partij de PT. Als bij die expansiedrang het milieu of de rechten van minderheden in het geding komen dan wordt dat op de koop toegenomen. Veel van mijn partners in de Braziliaanse ngo-wereld vertellen mij keer op keer dat de sfeer hen wreed doet herinneren aan de mentaliteit van de militairen die tussen 1964 en 1985 in Brazilië de dienst uitmaakten. Was er onder Lula nog sprake van een bescheiden dialoog met belangengroepen, onder Dilma gaat het om economische expansie onder een technocratische voorvrouw pur sang. Niets geen dialoog, maar zoals Rita Verdonk bij ons al eens zei: recht door zee.
    Met de keuze van haar economische troika is de zakenwereld gerust gesteld, met de keuze van Abreu (naar het zich nu laat aanzien een persoonlijke keuze van Dilma, want Kátia's eigen partij de PMDB zag haar kandidatuur op Landbouw helemaal niet zitten) bekent Dilma kleur voor een onversneden economische ontwikkeling in rechtse snit. Joop, je hebt gelijk, Kátia is een ramp voor het progressieve volksdeel in Brazilië, maar de PT als partij kraait er als geheel niet naar. Haar electoraat vaart er materieel uiteindelijk wel bij en zo wordt de macht van de petista's geconsolideerd. En daar is het ook de socialiisten uiteindelijk om te doen, een exclusief machtsmonopolie à la de die in de buurlanden Bolivia, Ecuador en Venezuela, maar dan op de Braziliaanse manier. (De luidste protesten komen op dit moment van PT's oude bondgenoot de landlozenbeweging MST en kleinere linkse partijen als de PSOL en de PSTU. Maar die kunnen federaal het verschil niet maken.)

    Wat Dilma's beloften betreft moet gezegd, ere wie ere toekomt, onder haar bewind wordt de corruptie aangepakt. De huidige Lava Jato-operatie is de grootste in de Braziliaanse geschiedenis, te vergelijken met de Italiaanse anti-corruptie-operatie in het Italië van de jaren '90, Schone Handen. Qua misdaadbestrijding verwacht ik niets van Dilma. De federale overheid kan daar het verschil niet maken,. De aanpak van de criminaliteit is een zaak van de deelstaten, waar Brasília nooit zo'n verstrekkende invloed op heeft gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. [Met die inkomsten uit met name de aardolie en vooral de agrarische export wil zij geld vrijmaken voor overheidsinvesteringen in werkgelegenheid en woningen. Dat is de agenda van Dilma en daarmee van haar partij de PT.]

    Na 12 jaar PT is de kwaliteit van het onderwijs, de gezondheidszorg en de veiligheid
    nog steeds abominabel slecht. Ik hoor mensen om me heen zeggen dat het alleen maar slechter wordt dus wat er met al die investeringen gebeurt. Ik weet het niet. Of het moet zijn dat de verbetering ligt in het feit dat zo'n 40 miljoen Brazilianen iedere maand hun hand op mogen houden.

    Het lijkt er inderdaad op dat Dilma de corruptie gaat aanpakken. Lijkt...zeg ik want ik denk dat zodra politici en leden van haar eigen partij onderwerp van onderzoek gaan worden en voor de rechter dreigen te komen, het enthousiasme van Dilma wel rap zal verminderen. Of in een ander geval nl. dat zijzelf en Lula onderwerp van onderzoek worden. We hebben deze week kunnen zien hoe zij parlementariërs omkoopt. De mensalão in plena vista.

    BeantwoordenVerwijderen