Morgen vindt in het Congres de Braziliaanse equivalent van de State of the Union plaats, de Mensagem do Presidente. Deze wordt in tegenstelling tot haar Amerikaanse evenknie niet rechtstreeks door de president zelf uitgesproken. Het betreft een tekst, opgesteld door de president (Dilma Rousseff), die door haar kabinetschef (Aloizio Mercadante) aan een gezamenlijke zitting van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wordt overhandigd en traditioneel door de eerste secretaris van het Huis van Afgevaardigden (Marcio Bittar van de oppositionele PSDB) wordt voorgelezen. De lezing van morgen zal de laatste in de nog lopende regeerperiode van presidente Dilma zijn. In de tekst zal zij de huidige staat van het land uit de doeken doen en het Congres oproepen haar plannen voor het komende jaar goed te keuren. Bij de lezing zijn alle federale parlementariërs aanwezig, evenals afgevaardigden van de uitvoerende en de rechterlijke macht. Daarnaast wordt het corps diplomatique in staat gesteld de lezing bij te kunnen wonen. De hele sessie wordt afgesloten met een rede van de voorzitter van het federale hooggerechtshof (Joaquim Barbosa) en de voorzitter van het Congres (Henrique Eduardo Alves).
Vorig jaar deed Dilma een oproep tot een belastinghervorming, een politieke hervorming en verandering van de financieringsregels voor de deelstaten. Deze zouden uiteindelijk allen door het federale hooggerechtshof worden verworpen. Daarnaast pleitte de presidente ervoor dat alle opbrengsten van de royalities van de aardoliewinning in het pre-salgebied voor de kust van Brazilië in het onderwijs zouden worden geïnvesteerd. Uiteindelijk kreeg ze daarin maar gedeeltelijk haar zin. Het Congres bepaalde dat 75% naar onderwijs zal gaan en de resterende 25% in de gezondheidszorg zal worden geïnvesteerd. Andere punten uit de tekst van 2013 waren de stimulering van de industrie, belastingverlagingen, meer geld naar armoedebestrijding, verlaging van de energietarieven en een dalende rente. Van dat laatste is niets terechtgekomen. De rente is het afgelopen jaar juist gestegen door ingrijpen van de centrale bank om de inflatie in toom te kunnen houden. De Selic, de belangrijkste rentestand, staat op dit moment op 10,5% bij een inflatiecijfer rond de 5,91%.
Morgen zal Dilma ook haar plannen voor economie uit de doeken doen en vooral moeten gaan uitleggen waarom de economische groei het afgelopen jaar is achtergebleven. De verwachting is dat zij dat met name aan de internationale economische gang van zaken zal wijten en dan met name de grote problemen in Europa. De regering zal de federale, de deelstaat- en de gemeentelijke overheden oproepen zich aan het in 2013 getekende pact tot fiscale veranwoordelijkheid te houden. Dit houdt in dat de overheden met het oog op de internationale economische situatie geen uitgaven zullen doen die voor Brazilië als geheel te belastend zouden kunnen uitpakken.
De verwachting is dat Dilma in haar bericht prioriteit zal geven aan de goedkeuring van het Congres van een veertiental 'medidas provisórias', een soort presidentiële decreten die reeds in 2013 zijn gepubliceerd, evenals vijf grondwetswijzigingen die op stapel staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten