Ze sprak Dilma zoals verwacht haar hoop uit dat 2014 een jaar van economisch herstel zal zijn en dat zij er alles aan zal doen om de daartoe benodigde stabiliteit te handhaven. Er is haar alles aan gelegen om Brazilië zo door de mondiale economische onzekerheid te loodsen en vroeg het Congres haar dit jaar in dit streven wederom te ondersteunen. Dilma benadrukte haar inzet om de inflatie binnen de perken te houden en beloofde de uitgaven van de overheid onder controle te zullen houden. Zij wees daarbij op het belang van de vorig jaar door haar overeengekomen afspraak met het Congres om de zogenoemde responsabilidade fiscal (fiscale verantwoordelijkheid) van de verschillende overheden scherp aan te zullen houden.
Natuurlijk benadrukte Dilma dat het land ook in 2014 buitengewone kansen biedt aan buitenlandse investeerders zal bieden en wees daarbij uiteraard op een sportevenement als het WK Voetbal en de aanbesteding van de winning van aardolie in het pré-salveld voor de kust van Brazilië. Zij erkende dat er voor het land nog een enorme uitdaging ligt om de noodzakelijke infrastructuur verder aan te pakken. Dilma beloofde daartoe meer geld uit te zullen gaan trekken.
Ook over haar strijd tegen de corruptie, sinds haar aantreden vier jaar geleden toch een van haar paradepaardjes, dezelfde matheid. Dilma zei dat Brazilië in 2013 een goed jaar achter de rug heeft gehad en beloofde voor 2014 meer transparantie van de overheidsuitgaven.
Natuurlijk kon Dilma het afluisterschandaal met de Verenigde Staten, waarbij de geheime dienst NSA naast politici en strategische Braziliaanse ondernemingen de communicatie van het Braziliaanse staatshoofd aftapte, niet on benoemd laten. De presidente verdedigde de maatregelen die haar regering heeft genomen om de vertrouwelijkheid van informatie in Brazilië te waarborgen en dat zij door zal gaan om bij de Verenigde Naties dit thema in internationaal verband vast te laten leggen.
De presidente kwam in haar tekst terug op de massabetogingen die in juni 2013 het straatbeeld van de Braziliaanse steden beheersten. In haar eigen woorden is de regering bezig met plannen om aan de eisen van de demonstranten te kunnen voldoen, onder andere via een voorgenomen verlaging van de belasting op openbaar vervoerskaartjes. Daarnaast wees ze op het feit dat 75% van de royalties uit de aardoliewinning exclusief aan onderwijs zal worden uitgegeven. Ook tijdens haar oproep aan het Congres om tot daadwerkelijk hervormingen van het politieke systeem te komen wees ze op de onvrede van de manifestanten, die met eisen tot een renovatie van het democratische systeem.
Ze telde uiteraard ook de sociale zegeningen van haar regering en wees op de successen die behaald zouden zijn in de strijd tegen extreme armoede in het land (Bolsa Família; Brasil sem Miséria; Minha Casa, Minha Vida en Minha Casa Melhor). Dilma benadrukte het belang van het politiek omstreden programma Mais Médicos, waardoor buitenlandse (lees vooral Cubaanse) artsen aan worden gesteld om in afgelegen gebieden de medische zorg op zich te nemen. En natuurlijk werden de lage werkloosheidscijfers aangehaald. Met op dit moment 4,3% een historische prestatie, die het in een jaar van verkiezingen bij de kiezer natuurlijk erg goed doet.
En natuurlijk de Copa das Copas. "Het evenement dat Brazilië zal versterken. Het is een van de beste gelegenheden waarin we onze cultuur, onze gastvrijheid, onze levensvreugde en onze natuurlijke schoonheden kunnen tonen."
Maar ja, ook dat wisten we natuurlijk al. Brazilië is een prachtig land met prachtige mensen. Die aan het einde van dit jaar naar de stembus zullen gaan om een nieuwe president en een nieuw Congres te kiezen. Alles wijst erop dat Dilma op dit moment haar tweede termijn als president eenvoudig in de eerste ronde zal binnenhalen en op zeker speelt om haar directe concurrenten Aécio Neves en Eduardo Campos geen gelegenheid te geven daar onverwachts een stokje voor te steken. Vandaar de weinig sprankelende tekst van eergisteren. Hameren op stabiliteit, geen spectaculaire dingen beloven, de eigen sociale successen in de verf zetten en vooral nergens de confrontatie aangaan. Dilma als baken in woelige baren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten