zaterdag 18 januari 2014

Politiek - kort

São Paulo: het verleden blijft de huidige minister van cultuur achtervolgen. Marta Suplicy, een van de kopstukken van de PT in de deelstaat São Paulo, kreeg vandaag van de rechter te horen dat haar politieke rechten voor drie jaar zijn opgeschort en dat zij een enorme geldboete moet betalen wegens vermeende belangenverstrengeling tijdens haar ambtsperiode als burgemeester van de stad São Paulo (2001-2004).


Suplicy (foto), die voor zij haar politieke carrière begon in Brazilië een bekende seksuologe is geweest, zou de organisatie Grupo de Trabalho e Pesquisa de Orientação Sexual zonder de wettelijk verplichte open aanbestedingsronde in een tweetal wijken van de stad een project rond familiy planning hebben toebedeeld. Een bezwarend argument is dat Marta een van de oprichters van de betreffende ngo blijkt te zijn geweest. Marta's advocaten hebben aangegeven de uitspraak aan te zullen vechten, omdat volgens hen alles volgens de de toen geldende regels zou zijn gelopen. (Tweeëneenhalf jaar geleden werden zij en de voorzitter van de ngo (Maria Aparecida Perez) in tweede instantie door een rechter door die argumentatie van de verdediging voor eenzelfde aanklacht vrijgesproken.). Hierdoor kan Marta vooralsnog als minister in het kabinet van Dilma aanblijven, al wordt haar naam in de wandelgangen van Brasília genoemd als een van de mogelijke slachtoffers van een door presidente Dilma Rousseff aangekondigde ministersruil. In de aanloop naar de verkiezingen van oktober dit jaar wil Dilma voor haar herverkiezing proberen de huidige coalitiepartijen binnenboord te houden voor de extra zendtijd die dat op televisie en radio zal opleveren, maar dat betekent dat die partijen in ruil daarvoor belangrijke posten binnen het huidige kabinet gaan claimen.

Brasília: Een opmerkelijk kordaat optreden van de federale minister voor de rechten van de mens vandaag. Afgelopen weekeinde werd in de stad São Paulo het levensloze lichaam van Kaique Augusto Batista dos Santos gevonden, een 19-jarige jongen die openlijk homoseksueel was.


De civiele politie, belast met het onderzoek naar zijn dood, verklaarde direct dat zij ervan uit gaan dat het een geval van zelfmoord betreft, terwijl zo'n beetje iedereen wel inziet dat het om een moordzaak handelt. De afgelopen twee jaar zijn het aantal moordaanslagen op leden van de LGBT-gemeenschap in Brazilië navenant gestegen, waarbij extreemrechtse skinheads in de zuidelijke deelstaten traditiegetrouw een groot aandeel blijken te hebben. Ze zijn nooit echt keihard aangetoond, maar het vermoeden bestaat al langer dat in Brazilië bepaalde politiemensen banden met de extreemrechtse scène onderhouden. Dit zou dan ook de eerste aanname van de recherche in het geval van Kaique kunnen verklaren. Het feit dat het federale ministerie de moord in een publieke reactie openlijk aanduidt als zijn een "assassinado brutalmente" (brute moord) en minister Maria do Rosário haar hoogste ambtenaar als toezichthouder op deze zaak heeft gezet wijst erop dat de federale regering er veel aangelegen is dat ook deze zaak niet straffeloos voorbij zal gaan.

Belo Horizonte: een van de leukste plekken om de aanstaande presidentsverkiezingen te gaan volgen zal de deelstaat Minas Gerais zijn. Daar komen twee hoofdrolspelers lijnrecht tegenover elkaar te staan. De kandidaat van de grootste oppositiepartij PSDB Aécio Neves is afkomstig uit Minas Gerais. Maar omdat zij haar politieke carrière ooit in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul is begonnen alvorens de stap naar Brasília te maken zou men bijna uit het oog verliezen dat ook de huidige presidente Dilma Rousseff een 'mineira' is. Zij werd immers in 1947 in de hoofdstad Belo Horizonte geboren en zoals het de meeste Brazilianen vergaat voelt ook zij zich, ondanks haar jarenlange afwezigheid, eerst en vooral een burger afkomstig uit de deelstaat waar de wieg heeft gestaan en waar zij als dochter van een Bulgaarse immigrant haar kinderjaren (foto) heeft doorgebracht..


Er is haar dan ook veel aan gelegen om Aécio Neves juist hier, in Minas Gerais, te zullen verslaan. Dat verklaart dan misschien ook dat Dilma's eerste politieke evenement in dit verkiezingsjaar gisteren uitgerekend in Belo Horizonte plaatsvond, waarbij zij uitbundig de goede samenwerking met deelstaatgouverneur Antonio Anastasia van Aécio's PSDB prees, evenals die met burgemeester Márcio Lacerda van de PSB, een partij die zich in Minas achter Aécio heeft geschaard. Het gaat economisch goed met de mineiros, mede dankzij het beleid van de gouverneur en de burgemeester en Dilma wil daar zeker een enorme graan van meepikken. Dilma nam dan ook een geldzak mee: R$2,5 miljard voor verbetering van het openbaar vervoer in Belo Horizonte. Aécio was er dan ook als de kippen bij om de bijeenkomst te bagatelliseren en wees er fijntjes op dat het huidige federale kabinet juist de laatste maanden danig op de financiële ondersteuning van de deelstaten heeft bezuinigd en dat daarmee de invloed van Brasília op de successen minder groot zal zijn dan Dilma voorgeeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten