donderdag 16 januari 2014

Going to the mall

Op dit moment is de publieke opinie in Brazilië en dan met name de grote steden in de ban van dat ene woord, "rolezinho". Maar waar gaat dat eigenlijk over?
Het fenomeen is in december vorig jaar begonnen in de stad São Paulo. Het zijn spontane oproepen via Facebook waarin jongeren uit de minder kapitaal krachtige wijken van de stad in een luxueus winkelcentrum afspreken om een baile funk (traditioneel dansfeestje uit de favela-cultuur) te organiseren, een biertje te drinken en zich te vermaken. Volgens de laatste berichten schijnen honderden tot soms zelfs duizenden jongeren aan de oproep gehoor te geven. Niet als een politiek statement, maar puur om sociale redenen als flirten en elkaar te ontmoeten.
Onderhuidse angsten lijken erdoor te worden aangewakkerd, want alhoewel er vooralsnog geen enkele melding is binnengekomen van een navenante toename van diefstal en andere kleinere vormen van criminaliteit in de winkelcentra grijpt de politie hardhandig in. In december gebeurde dat nog met arrestaties, maar sinds 11 januari jongstleden de militaire politie met overdadige inzet van traangas en rubberkogels het winkelcentrum Shopping Itaquera in São Paulo ontruimde en daarbij hardhandig enkele jongeren neerknuppelden. Andere voor dat weekeinde aangekondigde 'rolezinhos' in de stad werden door een gewapend politiecordon verhinderd en voor een van de centra werd een verordening uitgevaardigd die stelde dat een ieder die zich er onrechtmatig op een boete van R$10.000 per dag kan rekenen. Het nieuws en de beelden leidden tot grote verontwaardiging en weldra nam het fenomeen in aantal toe. Niet alleen in São Paulo, maar uit solidariteit ook in steden als Rio de Janeiro en Brasília.
Het hele gebeuren en met name het debat wat er op volgde toont aan dat racisme in Brazilië nog een diepgeworteld maatschappelijk probleem vormt. Terwijl progressieve stemmen reppen van "racisme' en 'discriminatie' roemen haar conservatieve tegenhangers het politieoptreden, waarbij men de ultrarechtse polemiek niet schuwt. Een columnist van het conservatieve weekblad Veja spraak van de jongeren als barbaren die niet in staat hun inferioriteit te erkennen en die doodgaan van jaloezie op de beschaving" ("São bárbaros incapazes de reconhecer a própria inferioridade, e morrem de inveja da civilização"), die zwaar aangepakt en gestraft moeten worden omdat anders de barbarij over de beschaving zal zegevieren ("Os “rolezinhos” da inveja precisam ser duramente repreendidos e punidos. Caso contrário, será a vitória da barbárie sobre a civilização").
De verklaringen en duidingen van het fenomeen zijn minstens zo interessant...... (Wordt vervolgd) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten