vrijdag 17 januari 2014

Hoe gaat het nou met ....?

Hoe vergaat het eigenlijk de drie kopstukken van de socialistische PT die in oktober 2012 door het federale hooggerechtshof (STF) veroordeeld werden wegens hun betrokkenheid bij Strafzaak 470, in de politieke omgang de Mensalão do PT genoemd?


José Dirceu: kreeg van het STF 7 jaar en 11 maanden detentie in een halfopen regime en een boete van R$676.000 te horen, maar omdat zijn beoogde werkplek buiten de gevangenismuren, een betrekking bij een hotel in Brasília, eind vorig jaar door een mediatiek opzetje van de conservatieve oppositie gedwarsboomd zag worden (zie blog 8/12/13) werd zijn straf volgens Braziliaans recht automatisch omgezet in een detentie binnen het gesloten regime van de Papuda-gevangenis van Brasília. Onderwijl loopt er nog een verzoek bij de rechter om in een bibliotheek van een advocatenkantoor aan de slag te gaan, teneinde dat lot te kunnen voorkomen. Tot die tijd werkt hij binnen de muren van Papuda.

José Genoino: veroordeel tot 6 jaar en 11 maanden en een boete van R$667.000, waarvan het ernaar uitziet dat trouwe aanhangers van de PT de afgelopen weken bijna de helft aan donaties schijnt te hebben binnen gehaald. De boete moet aanstaande maandag geheel worden betaald en het lijkt nog een hele klus om het bedrag nog bij elkaar te krijgen. De partij verklaarde al eerder bij monde van partijvoorzitter Rui Falcão dat de PT zelf als partij geen financiële bijdrage zal leveren.
In november 2013 meldde hij zich bij de federale politie om zijn gevangenisstraf in een halfopen inrichting uit te gaan zitten. Wegens ernstige gezondheidsklachten werd dit door het federale hooggerechtshof omgezet in huisarrest, periodiek te verlengen door de voorzitter van het STF. Nadat eerder deze week het federale hooggerechtshof hem daartoe verboden had zijn eigen woning in São Paulo te betrekken werd gisteren bekend dat hij in Brasília een huis heeft gehuurd om zijn huisarrest uit te kunnen zitten.

Delúbio Soares: de voormalige penningmeester van de partij kreeg een veroordeling van 6 jaar en 8 maanden gevangenschap in een halfopen regime aan zijn broek. Vandaag werd bekend dat hij van de rechter toestemming heeft gekregen om tussen 9 uur 's ochtend en 6 uur 's avonds de Papuda-gevangenis van Brasília mag verlaten om voor de vakbondsfederatie CUT aan de slag te kunnen gaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten