maandag 21 oktober 2013

En de winnaar is ...

Voor de kust van Rio de Janeiro ligt een goudmijn voor energiegiganten, de zogenoemde Pré-Sal. Het zijn olievelden waar met ingewikkelde technologie aardolie kan worden gewonnen die Brazilië in een klap tot een van de grootste producenten van de wereld kan maken.Vandaag vond in de stad Rio de Janeiro de eerste veiling plaats voor de exploitatie van een van de velden, het Libra-veld. Dit veld is goed voor tussen de 8 en 12 miljard barrels aardolie, alhoewel dat nog niet officieel bevestigd is, wat erop neerkomt dat dagelijks 1,4 miljard barrels gewonnen kunnen worden. Daarmee zal het verreweg het grootste winningsveld van Brazilië zijn.
De winnaar in de eerste ronde is een consortium dat bestaat uit de Braziliaanse energiereus Petrobras, het Amerikaanse Total, twee Chinese bedrijven (CNOOC en CNPC) en Shell. Zij zullen de Braziliaanse Staat R$15 miljard aan inkomsten leveren en daarbij de garantie dat 41,65% van de aardolie aan Brazilië zelf zal worden geleverd. Het betekent een historische dag voor het land, aldus Magda Chambriand (foto), de voorzitter van de Braziliaanse energie-watchdog ANP, want het zal de Braziliaanse Staat de komende dertig jaar R$ 300 miljard aan royalties opleveren die volgens de plannen van de zittende regering van presidente Dilma Rousseff exclusief ten gunste zullen komen voor investeringen in het onderwijs en de gezondheidszorg.


De veiling was niet geheel onomstreden en heeft in de wijk Barra da Tijuca tot grote protesten geleid. Er bestaat binnen de samenleving veel verzet tegen de privatisering van de aardolierijkdom. Daarbij kwam het tot ongeregeldheden waarbij de speciale politie-eenheden van de Força Nacional voor het hotel waar de veiling heeft plaatsgevonden hardhandig heeft ingegrepen. Daarnaast hebben veel arbeiders op de aardolieplatforms en -raffinaderijen in twaalf deelstaten het werk stilgelegd in verband met de veiling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten