dinsdag 5 november 2013

Amnesty: Criminalisering van protesten en politiegeweld bedreigen de fundamentele principes van de democratische rechtsstaat in Brazilië

Amnesty International is ernstig bezorgdheid over de groeiende criminalisering van de protestmanifestaties en van de deelnemers daaraan in Brazilië. Recent feitenmateriaal lijkt erop te wijzen dat van de kant van de autoriteiten de intentie bestaat diverse zware vormen van straffen te gebruiken tegen de volksprotesten, teneinde de deelnemers aan de manifestaties te criminaliseren en hen het recht op demonstratie te ontnemen.
Begin oktober werd in São Paulo een echtpaar, die aan een protestmanifestatie had deelgenomen, wegens vermeend vandalisme gearresteerd en op basis van de Nationale Veiligheidswet geïnterneerd. Deze wet heeft een repressief karakter en stamt uit de tijd van de militaire dictatuur (1964-1985)


©Luiz Baltar
In Rio de Janeiro is de repressie en de criminalisering van de protestdeelnemers nog evidenter. Sinds juni 2013 zijn het geweld en arbitrair politie-ingrijpen, evenals de pogingen van de civiele en de militaire politie van Rio de Janeiro de manifestanten te criminaliseren, toegenomen. Er zijn bewijzen van het inrichten van illegale gevangenissen en van valse aantijgingen door politiemensen.
Tijdens het protest van 15 oktober jongstleden werden in Rio de Janeiro tientallen mensen op een arbitraire manier opgepakt en overgedragen aan politiebureau's. De politie gebruikte daarbij verschillende autobussen om personen, die op een vreedzame wijze het gemeentehuis hadden bezet of in de buurt daarvan verbleven, op een gestundelde manier naar de bureau's te vervoeren, waar ze de hele nacht werden vastgehouden. Circa tachtig mensen, waaronder jongeren, werden gevangengezet en aangeklaagd voor diverse misdrijven als bendevorming, schade aan openbaar eigendom, brandstichting en misleiding van jeugdigen.
De civiele politie heeft het grootste deel van de demonstranten gevangengezet op basis van bendevorming en is er onlangs mee begonnen om de Wet op Criminele Organisaties op hen toe te passen. een wet die voorziet in gevangenisstraffen van tussen de 3 en 8 jaar. Deze wet is echter bedoeld voor misdrijven begaan door internationale terroristische organisaties en zou derhalve net als de Nationale Veiligheidswet niet toegepast mogen worden in de context van protesten en manifestaties.
Veel van de opgepakte manifestanten vertellen dat zij werden bedreigd en psychologisch zwaar onder druk werden gezet, onder andere door enkelen van hen over te brengen naar de maximaal beveiligde gevangenis van Bangu. De afgelopen protestdagen werd een groot deel van de arrestanten vrijgelaten en werden de aanklachten door de rechter ongegrond verklaard, een duidelijke aanwijzing dat deze arrestaties arbitrair hebben plaatsgevonden. Deze praktijken van de politie zijn een inbreuk op artikel 5 van de federale grondwet die bepaald dat "niemand gevangen zal worden genomen als zij niet op heterdaad betrapt zijn en op basis van een geschreven en beargumenteerd schrijven door de bevoegde gerechterlijke autoriteiten" (“ninguém será preso senão em flagrante delito ou por ordem escrita e fundamentada de autoridade judiciária competente”). Dit wordt ook nog eens bevestigd door artikel 9 van het Internationaal Verdrag aangaande Burger- en Politieke rechten.
Amnesty International roept de Braziliaanse Staat en met name de regering van de deelstaat Rio de Janeiro op de rechten van de burgers om te protesteren te respecteren en als deze vreedzaam verlopen om arbitraire arrestaties en het proces van criminalisering te voorkomen. Deze zijn in regelrechte tegenspraak met de federale grondwet, waardoor de fundamentele principes van de democratische rechtsstaat in gevaar worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten