woensdag 6 november 2013

FGV: geweldspatroon Braziliaanse politie onacceptabel

Gisteren is in São Paulo het zevende Jaarverslag voor Openbare Veiligheid van de Fundação Getulio Vargas/FGV verschenen (7 Anuário de Segurança Pública). Ook dit keer zijn de cijfers rond politiegeweld weer onthutsend te noemen. Uit de studie blijkt dat in het gehele jaar 2012 minstens 1.890 personen tijdens een confrontatie met een van de beide Braziliaanse politiediensten, zowel de militaire als de civiele politie, om het leven zijn gekomen. Dit komt neer op gemiddeld vijf burgers per dag. Ter vergelijking, in 2012 kwamen in de Verenigde Staten 410 burgers door politiegeweld om het leven. Het gerenommeerde onderzoeksinstituut spreekt van een onacceptabel patroon binnen het Braziliaanse politiekorps.


 http://www.crcursos.com.br

Aan de andere kant van het spectrum vonden in 2012 23 agenten van de militaire politie de dood tijdens diensttijd en nog eens 22 daarbuiten. Wat de civiele politie betreft zijn die cijfers respectievelijk vijf om acht. Eveneens een zorgelijke constatering aldus het FGV: "wij verdedigen noch de politieman nog de burgerbevolking.
Dezelfde studie toont aan dat meer dan 70% van de ondervraagde Braziliaanse burgers geen enkel vertrouwen heeft in de politie, een stijging van 14% ten opzicht van de onderzoeksresultaten van vorig jaar. Daar stelt het FGV tegenover dat het vertrouwen van de burgers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegenovergestelde uitkomsten laat zien: 88% van de Amerikanen zegt vertrouwen in de politiediensten te hebben en 82% van de ondervraagde Britten.

 Bron: Correio Braziliense

Geen opmerkingen:

Een reactie posten