zaterdag 12 oktober 2013

De zeven genomineerden voor Rio 2014

In de stad Rio de Janeiro zal volgend jaar de eindstrijd van het WK Voetbal plaatsvinden. In de deelstaat die voor het gouverneurschap. Bij beiden beloofd het een spannende strijd te gaan worden. De zeven belangrijkste genomineerden zijn nu definitief bekend geworden en het moet gezegd dat ze alle zeven garant staan voor het nodige politieke en electorale vuurwerk.


De zittende gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro is Sérgio Cabral Filho (PMDB) en deze is bezig aan zijn laatste termijn. De man ligt op dit moment zwaar onder vuur tijdens de massale demonstraties die sinds juni dit jaar de stad tot op de dag van vandaag in de ban houden. Zijn impopulariteit is zo groot dat men vreest dat de kansen van zijn eigen vice-gouverneur Luiz Fernando Pezão inmiddels ook danig geslonken zijn. Er wordt zelfs gespeculeerd op Cabral's vroegtijdig vertrek om in het kabinet van presidente Dilma Rousseff een ministerspost voor zijn rekening te nemen, waarna Pezão als zittend gouverneur de verkiezingen in kan gaan en zo de schade voor de PMDB in de deelstaat te keren. Een grote groep binnen zijn eigen partij zien dat zelfs niet als een remedie en stelt voor zonder kandidaat de strijd in te gaan en zich achter de nominee van politiek bondgenoot PT te scharen.


Daarmee zouden de kansen van PT-senator Lindbergh Farias (foto, die in de peilingen een stijgend vertrouwen van het electoraat krijgt) en daarmee de winstkansen van de centrum-linkse tandem PMDB-PT kunnen worden bestendigd. Tot het afgelopen weekeinde was dit de coalitie waar gematigd linkse carioca's op stemden, terwijl de meer uitgesproken linkse stemmer zij of haar toevlucht zoekt bij de PSOL of de PSTU. Maar door de federale alliantie die Eduardo Campos (PSB) en Marina Silva (Rede de Sustentabilidade) afgelopen zondag hebben gesloten dreigt daar verandering in te komen. Met federaal afgevaardigde en oud-voetbalster Romário als partijvoorzitter in de deelstaat heeft de PSB een kleine troef in handen, maar veel linkse stemmers zien op dit moment in Marina Silva, een uitgesproken principieel groene politica en in de peilingen goed voor een tweede plaats achter Dilma voor de presidentsverkiezingen in 2014, een redelijk alternatief. Dat kan ook in de deelstaat een grote rol kunnen gaan spelen in de figuur van Miro Teixeira, een van de medeoprichters van Marina's Rede en door de nieuwe partij PROS gevraagd haar kandidaat te zijn. Marina heeft al haar volledige steun aan hem uitgesproken, waardoor Teixeira op papier nog wel eens voor verrassingen zou kunnen gaan zorgen en ook in Rio de Janeiro de eeuwige tweestrijd tussen de PT en de PSDB c.s. zou kunnen gaan doorbreken. Op papier dus, want de andere tegenstrevers van de PMDB-PT-coalitie liegen er ook niet om en zijn stuk voor stuk oude, slimme rotten in het vak.
De PSDB is traditioneel in Rio de Janeiro nooit sterk geweest en haar kandidaat, oud-volleybalcoach Bernardinho, maakt dan ook geen schijn van kans. De trouwe bondgenoot van de tucanos, zoals de leden van de PSDB genoemd worden, zijn vanouds her de rechts-liberalen van de Democratas (DEM, de opvolger van de ooit zo belangrijke PFL). Haar kandidaat is oud-burgemeester van de stad Rio de Janeiro Cesar Maia en verloor in 1998 al eens eerder de race naar het Paleis van Guanabara in de wijk Laranjeiras. In dat jaar verloor hij van Anthony Garotinho (foto), die nu voor de PR in het strijdperk treedt.


Mijn verwachting is dat laatstgenoemde diegene zal zijn die de PT/PMDB-kandidaat (hetzij Pezão, hetzij Lindbergh Farias) in een tweede ronde als directe tegenstrever naar de troon zal stoten. Garotinho is bij een groot deel van het electoraat populair. In 2010 werd hij met de meeste stemmen voor de deelstaat in het federale Huis van Afgevaardigden gekozen. Daarnaast is hij gepikt en gemazzeld in het politieke spel en weet hij de media uitstekend te bespelen.
Rest nog Marcelo Crivella, de huidige minister van visserij in het kabinet-Dilma. Die functie maakt hem niet echt populair, maar wel het gegeven dat hij bisschop is bij de Igreja Universal de Reino de Deus. Daarmee weet hij het ook in Rio de Janeiro groeiende protestants-christelijke volksdeel aan te spreken, in de Braziliaanse politiek een groeiende factor van betekenis. Crivella is ambitieus, strijdlustig en bovenal een sluw politicus die nog wel eens voor verrassingen zou kunnen gaan zorgen. Al zullen die niet van dien aard zijn dat ze een door mij op dit moment ingeschatte directe tweestrijd tussen Lindbergh Farias en Anthony Garotinho in een tweede ronde in gevaar zullen brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten