zaterdag 5 oktober 2013

Marina en Eduardo treden in het huwelijk

Een dag nadat haar politieke beweging Rede Sustentabilidade door het hoogste kiescollege van het land de weg naar de stembus werd ontzegd en daarmee haar kans om de volgende presidente van Brazilië te worden is Marina Silva in zee gegaan met Eduardo Campos, gouverneur van de deelstaat Pernambuco, coming man in de Braziliaanse politiek en volgend jaar namens de PSB kandidaat voor het presidentschap van het land. Een verrassende ontwikkeling die het politieke landschap van Brazilië drastisch kan gaan veranderen.
Marina is in Brazilië een zeer populair politicus en staat in de peilingen al geruime tijd op de eerste plaats om de huidige presidente Dilma Rousseff (PT) in 2014 het vuur aan de schenen te leggen. Ze is verreweg populairder dan de andere twee belangrijke kandidaten, Aécio Neves van de PSDB en Eduardo Campos van de PSB. Met haar overgang naar de PSB en de keuze om Campos' running mate te worden neemt zij haar groene politieke beweging mee in diens strijd om Planalto, het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasília.


Een stap waarmee zij zowel de regerende PT als haar eeuwige concurrent PSDB menig slapeloze nacht zal bezorgen. De kansen van Aécio Neves als kandidaat van laatstgenoemden lijken danig te slinken, terwijl oud-president Lula en zijn protegé Dilma in het duo Marina/Campos een gedegen tegenstander heeft gevonden die de heersende onvrede bij het Braziliaanse electoraat zou kunnen kanaliseren en daarmee een redelijk alternatief voor de huidige regering zou kunnen gaan vormen. Reikhalzend wordt in politiek Brazilië dan ook uitgekeken naar de komende opiniepeilingen.
Marina en Campos beloven een heuse revolutie. Eerstgenoemde zegt af te willen rekenen met de huidige politiek en belooft door tussen de eeuwige kemphanen PT en PSDB in te gaan zitten een einde aan de Oude Republiek te zullen maken. In haar woorden van vandaag in Brasília is dit een historische dag, waarvan analisten in de toekomst zullen vaststellen of haar mislukte poging de Rede Sustentabilidade toe te laten tot de stembus een positief of een negatief besluit is geweest.
Zoals gezegd de peilingen van de komende week zullen spannend zijn. Hoe valt dit huwelijk bij het Braziliaanse electoraat? Vamos ver, we zullen zien, maar een interessante ontwikkeling is het zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten