maandag 14 oktober 2013

Paard van Troje

Als op dit moment in Brazilië presidentsverkiezingen zouden zijn en de strijd zou gaan tussen de zittende presidente Dilma Rousseff van de PT en de andere twee belangrijkste mannelijke kandidaten (Aécio Neves van de PSDB en Eduardo Campos van de PSB) dan zou eerstgenoemde reeds in de eerste ronde met 42% van de stemmen herkozen worden. Aécio en Campos zouden blijven steken op respectievelijk 21% en 15%. Interessanter wordt het als niet Eduardo Campos zelf maar diens nieuwe politieke bondgenoot Marina Silva namens de PSB het strijdperk zou betreden. Dit zou volgens peilingen van Datafolha, die afgelopen zaterdag gepubliceerd werden, ertoe leiden dat de strijd om het presidentschap in 2014 pas in een tweede ronde zal worden beslist. Op dit moment liggen de kandidaten in zo'n scenario nog niet eens zo ver van elkaar vandaan: Dilma (37%), Marina (28%) en Aécio (20%).

veja.com.br

Vooralsnog lijkt het nieuwe PSB-duo (foto) er in haar publieke verklaringen de voorkeur aan te geven om Eduardo Campos de kar te laten trekken en hopen zij te kunnen profiteren van de populariteit van Marina Silva. Maar datzelfde onderzoek van Datafolha toont aan dat die optie wel eens een politiek gruwelijke beslissing voor zowel Campos als Marina zou kunnen zijn. 42% van Marina's aanhang zegt in dat geval in haar stemgedrag naar de PT van Dilma over te stappen en nog eens 21% naar Aécio.
Met dit soort opiniecijfers wordt het de komende weken uiterst interessant om te kijken naar de onvermijdelijke machtsstrijd die binnen de PSB zal gaan plaatsvinden en dan met name de manier waarop Marina Silva uiteindelijk een poging zal doen om binnen die partij de macht en daarmee de kandidatuur voor het presidentschap voor zichzelf veilig te stellen. Want Marina, een doorgewinterde politica met ambities die veel verder reiken dan een vice-presidentschap onder Eduardo Campos, wil naar het hoogste plan, het Palácio de Planalto. Het presidentieel paleis.
Hoe de eveneens presidentieel ambitieuze Eduardo Campos dat gaat tackelen valt nog te bezien. Het zal het uiterste van zijn politieke vermogens eisen om zich Marina van het lijf te houden. Mijn vrees is dat de PSB met Marina Silva voor hem een Paard van Troje in huis heeft gehaald.
Campos is en blijft vooralsnog een man van de oude politiek, ondanks dat hij en Marina vorige week de oorlog aan diezelfde politiek (Velha Política) verklaarden. Er zou met een keuze op het PSB-duo een derde weg ontstaan tussen de eeuwige rivalen PT en PSDB, een stroming die een nieuwe politiek voorstaat om zo recht te doen aan de grieven van de demonstranten die sinds juni dit jaar in de Braziliaanse steden massaal de straat op zijn gegaan. Het zou in hun ogen voor eens en altijd afgelopen moeten zijn met de traditionele koehandel tussen de partijen om zaken politiek voor elkaar te krijgen.
Marina heeft het charisma om een pleidooi voor een nieuwe politieke aanpak te belichamen, maar Campos is oude politiek. Als zittend gouverneur van de deelstaat Pernambuco heeft hij werkelijk alle andere partijen aan zich onderworpen door leden van de oppositie op belangrijke regerings- en overheidsposten te plaatsen. Tot voor kort was de PSDB zo'n beetje de enige partij die in Pernambuco de regering-Campos nog enig tegenwicht wist te bieden, maar onlangs werd bekend dat ook de tucanos via een belangrijke post binnen het gemeentebestuur van de hoofdstad Recife, inmiddels aan Campos c.s. zijn gecoöpteerd.

Op Facebook wordt er op humoristische wijze reeds op de komende ontwikkelingen binnen de PSB gezinspeeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten