donderdag 3 oktober 2013

Reportage Nieuwsuur over Guarani-Kaiowá




Gisteren was er in Nieuwsuur een reportage over de hemeltergende situatie van de inheemse Guarani-Kaiowá-gemeenschap in de deelstaat Mato Grosso do Sul.

De deelstaat Mato Grosso do Sul herbergt een van de armste en dichtbevolkste inheemse gebieden in Brazilië: gebiedjes van armoede omringt door veeboeren en grote sojabonen- en suikerrietplantages. Het alledaagse leven wordt gekenmerkt door slechte gezondheids- en belabberde leefomstandigheden. Het betreft een bevolkingsgroep van zo'n 60.000 Guarani-Kaiowá, wiens sociale leefomgeving wordt afgebroken door een grote mate van geweld, zelfmoord en ondervoeding. Uit grote onvrede over het uitblijven van het in het verleden door de federale overheid toegezegde demarcatiegebied zijn de Guarani-Kaiowá reeds in de jaren '70 van de vorige eeuw tot de bezetting van hun voorouderlijke gebieden overgegaan. Sindsdien zijn zij het slachtoffer van intimidatie en gewelddadige ontruimingen.
As gevolg van het uitblijven van een oplossing voor hun claim op die voorouderlijke gebieden leven verschillende Guarani-Kaiowá-gemeenschappen langs de randen van snelwegen, zoals de BR-463 in Mato Grosso do Sul. Daar worden zij dus bedreigd en aangevallen door beveiligingsbedrijven en leiden door de onhygiënische 'tentenkampen' en het gebrek aan medische bijstand de leden van de gemeenschappen aan grote gezondheidsproblemen. De hoge sterftecijfers worden veroorzaakt door moorden en door verkeersongelukken op de snelweg. 

In de reportage wordt duidelijk gemaakt dat een aantal Nederlandse bedrijven en pensioenfondsen betrokken zijn bij de activiteiten van Bunge, een van de grootste suikerbedrijven in Brazilië en wiens activiteiten weerslag vinden op de mensenrechtensituatie van de Gaurani-Kaiowá.

Hier de mogelijkheid om zelf in actie te komen voor de Guarani-Kaiowá: Amnesty International

Geen opmerkingen:

Een reactie posten