dinsdag 10 mei 2016

Braziliaanse ngo's roepen Congres op om het Wapenhandelsverdrag te ratificeren



Wist u dat Brazilië de vierde exporteur van kleine vuurwapens in de wereld is en dat men steeds meer gevechtsvliegtuigen, explosieven en zeer dodelijke raketten exporteert? 

De huidige Braziliaanse wetgeving leidt ertoe dat informatie over deze export geheim blijft, waardoor niemand weet aan welke landen Braziliaanse wapens worden verkocht noch dat men er weet van heeft of het in handen van criminele organisaties komt. Als ze worden verkocht aan landen die in een gewapend conflict verwikkeld zijn dan is de kans erg groot dat zij kunnen leiden tot ernstige mensenrechtenschendingen!

Braziliaans wapentuig werd reeds aangetroffen in Ivoorkust, terwijl er een wapenembargo voor dat gebied gold. Braziliaanse raketten werden in Jemen ingezet, waar een intens conflict tussen maart 2015 en heden reeds tot drieduizend burgerdoden heeft geleid.

Amnesty International roept samen met een viertal andere Braziliaanse organisaties (Instituto Sou da Paz, Instituto Igarapé, Dhesarme en Conetas) verbonden in de Coalizão pela Exportação Responsável de Armas de wereld op hiertegen in actie te komen. Zij roepen het Braziliaanse Congres op te voorkomen dat Braziliaanse wapens worden verkocht aan landen waar ernstige schendingen van de rechten van de mens plaatsvinden.

Het internationale Wapenhandelsverdrag vereist een betere controle en transparantie met betrekking tot de export van wapens, juist om de reden om te voorkomen dat de wapens geproduceerd in het ene land in een ander land worden gebruikt voor mensenrechtenschendingen. Brazilië heeft dit verdrag al ondertekend maar het Congres moet het nog ratificeren teneinde het van kracht te laten zijn.

Sinds 2013 is het verdrag reeds vanuit verschillende oogpunten door de nationale autoriteiten bekeken: de regering heeft al aangegeven er een voorstander van te zijn, maar de behandeling nu in het federale parlement verloopt uiterst langzaam. Hierdoor worden Braziliaanse wapens nog steeds onder dodelijke geheimhouding verkocht.

Bron: Amnesty Brazilië.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten