woensdag 25 mei 2016

Amnesty International - Actie voor Guarani Kaiowá

Guarani Kaiowá dreigt directe gedwongen huisuitzetting


Het inheemse volk van de Apika'y, een van de meest kwetsbare van de Guarani Kaiowá-gemeenschappen in de deelstaat Mato Grosso do Sul, dreigt opnieuw gedwongen te worden te verhuizen. De rechter die de uitzetting heeft bevolen liet de gemeenschap pas vijf dagen van tevoren over zijn besluit inlichten, terwijl de autoriteiten niet op een adequate wijze de gemeenschap heeft geraadpleegd of hen van alternatieven voor herhuisvesting heeft voorzien.

Volgens de lokale partner van Amnesty International in Brazilië het CIMI (Conselho Indigenista Missionário) valt de beslissing van de rechter in het voordeel uit van een zeker Cássio Guilherme Bonilha Tecchio, de eigenaar van de Serrana-boerderij, waar het voorouderlijke gebied van de Apika'y-gemeenschap is gevestigd.  De rechter lichtte de leider van de gemeenschap pas vijf dagen voor de uitzetting over zijn besluit in. Dit tijdsbestek is geheel en al ontoereikend en gecombineerd met het gebrek aan adequate raadpleging of een gebrek aan alternatieve huisvesting betekent dat dat de Braziliaanse autoriteiten de gemeenschap overlevert aan gedwongen huisuitzetting, onwettelijk onder internationaal recht.

Vijftien jaar geleden werd de Apika'y-gemeenschap van hun traditionele leefgebied verdreven voor de uitbreiding van landbouw en veeteelt in de regio en werden zo noodgedwongen een kampement op te slaan op een klein stukje grond langs de snelweg BR-463, direct tegenover hun voorouderlijk land. Op dit moment bestaat de gemeenschap uit ongeveer negen gezinnen die tussen de steden Dourados en Ponta Porã, dichtbij de grens met buurland Paraguay, in extreem kwetsbare en arme omstandigheden leven zonder enkele basisvoorziening. Negen leden van de gemeenschap zijn gedurende die tijd om het leven gekomen, hetzij door verkeersongelukken (ten gevolge van de nabijheid van de snelweg) of door de inzet van pesticide in het omliggende landbouwgebied.

De Apika'y-gemeenschap is in afwachting van een besluit aangaande hun aanspraak op een officiële erkenning en afbakening van hun grondgebied. Het Inter-Amerikaanse Hof voor de rechten van de Mens beschouwt het verplaatsen van inheemse volkeren van hun land zonder vrije, tijdige en gefundeerde consultatie een schendingen van hun rechten van de mens.

Meeschrijven aan deze bliksemactie kan via de link naar de website van Amnesty International

Geen opmerkingen:

Een reactie posten