Brasília: gisteren heeft presidente Dilma Rousseff een wet gesanctioneerd die de behandeling van verkrachte vrouwen door het Braziliaanse gezondheidsstelsel (SUS) reglementeert, zo meldt O Globo. Opvallend hierbij is dat zij op geen enkel onderdeel een veto heeft uitgesproken, waardoor ook de verstrekking van de morning-afterpil door de arts vanaf nu probleemloos voor de wet is toegestaan. Dit onderdeel ontmoette in het Congres veel weerstand binnen de evangelische factie, die de afgelopen weken dan ook alles op alles had gezet om de presidente te bewegen daar een veto over uit te spreken. Zo werd er tijdens de onlangs gehouden Wereld Jongerendagen in Rio de Janeiro door een groep evangelische en katholieke jongeren een protestbijeenkomst voor het presidentieel paleis in Brasília gehouden tegen de sanctionering. Dilma's actie kan dan ook gezien worden als een overwinning voor liberaal-Brazilië, op dit moment in een heuse cultuurstrijd met christelijk-rechts verwikkeld. Minister van Gezondheid Alexandre Padilha benadrukt dat de wet voor iedereen zal gaan gelden: vrouwen, mannen, kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Er zal door de regering nog een nieuw wetsontwerp worden ingediend die voorziet in de reglementering van de abortus provocatus na verkrachting. Er het mag dan ook vanzelfsprekend zijn dat de evangelische en enkele rooms-katholieke politici hiertegen direct van leer zijn getrokken, omdat zij dit zien als de eerste stap naar de algeheel wettelijk toestaan van abortus.
Brasília: O Estado de São Paulo kwam gisteren met de laatste cijfer van opiniepeiler Ibope waaruit blijkt dat alle overheidsinstellingen na de protestdemonstraties van juni het vertrouwen van de bevolking grotendeels is verloren. De opiniepeiler zelf spreekt van een werkelijke vertrouwenscrisis. Er was altijd al wel een enorm wantrouwen maar door de demonstraties is dat versterkt. Het betreft werkelijk alle instituties: van de brandweer tot politieke partijen, van kerken tot aan vakbonden. De media, de gemeenten, de federale overheid, het Congres en de rechtsspraak. Maar degene die volgens het onderzoek het meest aan geloofwaardigheid heeft ingeboet is presidente Dilma Rousseff zelf.
São Paulo: hoe te reageren op de massale demonstraties van de afgelopen twee maanden? Dat is de vraag die menig bestuurder in Brazilië bezighoudt. Valor Econômico komt met het bericht dat de burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad van de socialistische Partido dos Trabalhadores, met het idee van een Gemeentelijke Participatieraad (Conselho Participativo Municipal), een adviesraad komt. Daarin zullen ruim 1.100 direct door de bewoners van de verschillende stadswijken worden gekozen. Haddad verwacht veel van de sociale media waar het gaat om de taak van de raad, het onderzoeken van en eisen stellen aan de verschillende deelgemeenten van de stad. Hij zegt dat het idee van een dergelijke adviesraad al voor de demonstraties bestond op initiatief van een PSD-gemeenteraadslid, maar dat de implementatie dit jaar hem mooi uitkomt om de bevolking meer invloed te geven en de stad gezamenlijk met hen te innoveren.
Haddad is sowieso een man van de adviesraden. Zo richtte hij eerder dit jaar een sociaal-economische Raad van Notabelen op. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van de vakbonden, wijk- en grassroot-organisaties, economen en politici.
Rio de Janeiro: O Dia doet verslag van het telefonische interview die deelstaatgouverneur Sérgio Cabral vandaag gaf aan aan de radiozender Rádio CBN. De gouverneur is een veelgeplaagd man dezer dagen. Terwijl demonstranten elke dag voor zijn huis in Leblon postvatten om zijn vertrek te eisen moet hij ook met lede ogen toezien hoe men in de straten van Rio de Janeiro (en zelfs in São Paulo) massaal zijn politieke hoofd eisen wegens wanbestuur en arrogantie van de macht.
In het gesprek zegt Cabral fouten te hebben gemaakt in de dialoog met de samenleving en dat zijn val in populariteit niets anders is dan een onderdeel van het democratische spel om de macht. Over de verdwijningszaak van de metselaar Amarildo Dias de Souza uit Rocinha na arrestatie door de wijkpolitie UPP wil hij kwijt dat alle geledingen van zijn openbare veiligheidsapparaat er boven op zitten en geeft de garantie dat zij de bovenste steen boven zullen krijgen.
Op de beschuldiging privé gebruik te maken van helikopters hoopt Cabral zich er vanaf te maken door te zeggen dat de richtlijnen daartoe in zijn geheel ontbreken en dat hij zich daarom van geen kwaad bewust is. Hij roemt juist de protesten dienaangaande, omdat deze het democratisch proces zullen verbeteren waarin een dergelijk protocol opgesteld zal kunnen worden.
Cabral denkt niet aan voortijdig opstappen. Dat is aan zijn partij (de PMDB) zegt hij om over een eventueel in het voorjaar van 2014 het stokje aan zijn vice-gouverneur Luiz Fernando Pezão over te dragen, waarna deze zich in de run voor het gouverneurschap in 2014 kan klaarstomen.
Tot slot riep de gouverneur de demonstranten voor zijn woning in de Zona Sul op de protesten te beëindigen ter bescherming van zijn twee zoontjes van zes en elf jaar oud. "Ik ben geen dictator en altijd bereid tot de dialoog."
Brasília: Veja tenslotte weet nog te melden dat artsen van het Sírio-Libanês-ziekenhuis in São Paulo er achter zijn gekomen waarom oud-president, oud-gouverneur van de deelstaat Maranhão en de huidige voorzitter van de senaat José Sarney eerder deze week met spoed moest worden opgenomen. Niets al te ernstigs naar nu blijkt. De oude politieke vos lijdt aan ... dengue, een tropische ziekte die in het Nederlands knokkelkoorst wordt genoemd en die wordt veroorzaakt door de dengue-mug (Aedes Aegypti).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten