Vandaag heeft presidente Dilma Rousseff het nieuwe hoofd van het federale Openbaar Ministerie benoemd, de procurador-geral da República. Een belangrijke positie waar het gaat om bijvoorbeeld de bestrijding van corruptie en de schendingen van de rechten van de mens. Rodrigo Janot, afkomstig uit de deelstaat Minas Gerais, is al geruime tijd aan het federale OM verbonden. Sinds 2003 is hij de tweede man binnen dit apparaat en heeft zich in het verleden gespecialiseerd in het consumenten- en het milieurecht.
Janot (foto) volgt Roberto Gurgel op, een jurist uit Rio de Janeiro en in 2009 door de toenmalige president Luiz Inácio Lula da Silva benoemd tot procureur-generaal. Gurgel zou een belangrijke rol spelen in de operatie-Monte Carlo, het oprollen van het criminele netwerk rond de Carlinhos Cachoeira, een zakenman uit de deelstaat Goiás en die de politieke kop gekost heeft van de invloedrijke politicus Demóstenes Torres en tot de daadwerkelijke arrestatie van Cachoeira leidde. Daarnaast was Gurgel de belangrijkste aanklager in de geruchtmakende Mensalão-zaak, een omkoopschandaal uit het vorig decennium waarin vooraanstaande politici van de regerende Partido dos Trabalhadores (PT), ondernemers mensen uit de bankwereld inmiddels zijn veroordeeld tot hoge boetes en gevangenisstraffen.
De bal ligt nu bij de senaatscommisie voor de Grondwet, Justitie en Burgerschap en de senaat zelf die de benoeming formeel zullen moeten bekrachtigen. Over Janot's verleden is vooralsnog weinig spectaculairs te melden. Presidente Dilma prijst hem aan als een man die voor "onafhankelijkheid, transparantie en trouw aan de Grondwet staat". Volgens zijn eigen website is zijn motto "Dialoog, groei en professionalisering". Vooralsnog mooie intenties voor een land dat zich geleidelijk aan, met vallen en opstaan, ontwikkeld tot een moderne liberale rechtsstaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten