zaterdag 19 maart 2016

Bezerra da Silva


Vandaag even geen politiek ... Het is zaterdagavond en tijd om alles even los te laten. Voetjes van de vloer, biertje erbij. Wat past dan beter dan onvervalste samba van het klassieke stempel. De cd van Bezerra da Silva uit 1986 opgezet, getiteld "Alô Malandragem, Maloca o Flagrante".



José Bezerra da Silva werd in 1927 in Recife, de hoofdstad van de deelstaat Pernambuco, geboren. Op vroege leeftijd ging hij als arme sloeber op zoek naar zijn verdwenen vader, vond hem in Rio de Janeiro en vestigde zich in de stad. Hij belandde als huisschilder met zijn vrouw in Morro do Cantagalo, een volksgemeenschap (favela) in de Zona Sul. Bezerra vond ook emplooi als sessie-muzikant in de Rádio Clube do Brasil. Na vele malen met de politie in aanraking te zijn gekomen werd hij in 1954 werkloos en leefde als zwerver in de straten van Copacabana. Tijdens een spirituele umbanda-sessie zou hij door een mãe-de-santo op zijn levensdoel zijn gewezen, het maken van muziek. Daarna zou hij nog decennia lang werkzaam zijn in verschillende commerciële orkesten. In 1969 nam hij zijn eerste single op, waarna 28 albums zouden volgen.


De sambastijl van Bezerra (foto) is die van de zogenoemde Partido Alto, een genre waarin veel ruimte bestaat voor improvisatie en een hoog meezing-gehalte. Dat komt doordat deze samba meestal verdeeld is in twee delen. Het ene is die van de refrão (het refrein) dat door een koor gezongen wordt. Het andere is die van de versador, die de solo zingt. Soms er er sprake van twee versadores die al zingend, al dan niet humoristisch, tegen elkaar opbieden.

In Brazilië zou hij vele hits scoren, maar daarbuiten bleef hij nagenoeg onbekend. Bezerra werd vooral bekend door zijn opnames van onbekende en gemarginaliseerde componisten. Zijn werk staat dan ook vol verwijzingen naar sociale vraagstukken en dan met name die van de zelfkant van de Braziliaanse samenleving, de wereld van de drugshandel en andere vormen van criminaliteit. In zekere zin zou men de huidige Braziliaanse hiphip-scene in de voetsporen van Bezerra kunnen aanmerken, Een blik op een aantal van zijn bekendste titels is daartoe genoeg: "Malandragem Dá um Tempo", "Bicho Feroz", "Overdose de Cocada", "Meu Pirão Primeiro" en natuurlijk het nummer met de hilarische titel "Sequestraram Minha Sogra`. Op hoge leeftijd werkte hij dan ook nog samen met Braziliaanse bands als O Rappa en Planet Hemp. De leadzanger van die laatste band (Marcelo D2) lanceerde in 2010 een album met als titel "Marcelo D2 canta Bezerra da Silva`.


Aan het einde van zijn leven bekeerde Bezerra zich tot evangelisch christen in de Igreja Universal do Reino de Deus van Edir Macedo. Hij overleed in 2005 in Rio de Janeiro aan een hartstilstand.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten