dinsdag 12 januari 2016

Wendell's fifteen minutes of fame

Gisteravond werd op het voetbalgala van de FIFA in het Zwitserse Zürich naast de Gouden Bal-winnaar (voor de vijfde maal voor het Argentijnse wonderkind Lionel Messi) en de hoofdprijs voor de Amerikaanse voetbalster Carli Lloyd ook de Ferenc Puskás Prijs uitgereikt, de jaarlijkse huldiging voor het mooiste doelpunt van het seizoen 2014-2015. Ik had er tot vandaag nog nooit van gehoord maar omdat dit jaar voor de tweede keer in de geschiedenis een voetballer uit de Braziliaanse competitie de gelukkige winnaar is geworden kwam het nieuws via de Braziliaanse media tot mij.


De winnaar van 2015: Wendell Lira  Wie? Grote kans dat u ook nog nooit van deze gelauwerde speler gehoord heeft. Wendell (foto) maakte het doelpunt namelijk tijdens het kampioenschap van de deelstaat Goiás. De nu 27-jarige spitsspeler Wendell is geboren en getogen in Goiânia, de hoofdstad van de deelstaat Goiás. Hij maakt de openingstreffer voor zijn toenmalige club Goianésia (uitkomend in de Série D van de Braziliaanse competitie, zeg maar niveau eerste klasse amateurs bij ons) op 11 maart tegen stadsgenoot Atlético Goianiense, uitslag voor de statistieken 2-1.



De geschiedenis had heel anders kunnen lopen. In 2014 had Wendell namelijk voorgenomen met voetballen te stoppen. Hij was voornemens voortaan zijn dagen in het restaurant van zijn moeder Maria Edileuza in Goiânia te slijten en uitsluitend nog die tent te runnen. Elke morgen stond hij om 3 uur op om het brood in te slaan op de markt. Het restaurant was geen vetpot waardoor Wendell daarnaast wat extra's verdiende in een stoffenwinkel van een vriend. Een aantal weken later stond Goianésia voor de deur. Na veel wikken en wegen besloot Wendell de voetbalschoenen weer aan te trekken. De rest is geschiedenis.

Wendell zal het komend voetbalseizoen trouwens in de Série B schitteren voor Vila Nova, misschien wel dé volksclub van Goiânia bij uitstek, De rood-witten werden het afgelopen seizoen verrassend kampioen van de Série C en dromen van promotie naar de hoogste klasse, om daar uit te kunnen komen tegen aartsrivaal Goiás.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten