woensdag 6 januari 2016

Nieuwsbericht Amnesty International: Uitspraak CSP handhaaft de logica van "autos de resistência"



Het besluit van de Conselho Superior de Polícia, dat gisteren (4 januari 2016)  werd gepubliceerd, zal niet leiden tot de noodzakelijke voortgang in het beëindigen van executies door de politie. Het houdt de veronderstelling in stand dat elk slachtoffer van politiegeweld zich heeft verzet (oposição/resistência) tijdens politieoperaties. De uitspraak verandert slechts de naam maar versterkt de logica van de 'autos de resistência' waarbij slachtoffers worden aangeduid als "zij die zich hebben verzet" (resistentes). De nieuwe voorgestelde zinsnede is "gedood ten gevolge van verzet tegen politie-interventie", waardoor het verondersteld verzet van het slachtoffer in stand blijft.

De registratie van lichamelijk letsel of de dood gedurende politieoperaties mag niet de veronderstelde schuld van het slachtoffer met zich meebrengen. Het moet een technische en neutrale term zijn die een specifieke registratie van zaken tijdens politieoperaties toestaat. De bepaling dat er sprake zou zijn geweest van verzet of welk andere aanleiding van de dynamiek achter een sterfgeval mag alleen gebeuren na een onpartijdig en onafhankelijk onderzoek en niet op het moment van de registratie zelf.

Amnesty International verdedigt dat alle doden gedurende politie-interventies op een zodanig specifieke wijze zullen worden geregistreerd dat ze in de statistieken opgenomen kunnen worden en dat ze zullen worden onderzocht op een manier waardoor die gevallen van legitieme verdediging worden erkend en dat die zaken naar justitie worden gestuurd waarvan de onderzoeksconclusies op een buitengerechtelijke executie wijzen - wanneer de politieagent de keuze had een verdachte te arresteren maar er desalniettemin voor koos om dodelijk geweld te gebruiken.

Er moet gezegd worden dat de deelstaten Rio de Janeiro en São Paulo deze terminologie reeds hebben afgeschaft maar dat buitengerechtelijke executies echter blijven bestaan als een modus operandi van de politiediensten. In het rapport "Você matou meu filho - Homidídios cometidos pela Polícia do Rio de Janeiro" toont Amnesty International aan dat in de 10 zaken van sterfgevallen tijdens politieoperaties in de favela Acari (Rio de Janeiro) in 2014 er in negen gevallen sterke aanwijzigen zijn van buitengerechtelijke executies. Het rapport toont tevens de straffeloosheid aan en komt met aanbevelingen aan de Staat en aan het openbaar ministerie teneinde aan deze routine van geweld een halt toe te roepen.

Bron: Amnesty International, Nota Pública: Resolução do Conselho Superior de Polícia mantém a lógica dos “autos de resistência”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten