woensdag 20 mei 2015

Feestje in Palmas

Het is vandaag feest in Tocantins, een dunbevolkte deelstaat in het hart van het land. Om preciezer te zijn is er feestgedruis in haar hoofdstad. Het is immers 26 jaar geleden dat Palmas werd opgericht en is daarmee de jongste deelstaathoofdstad in Brazilië. Het is de laatste geplande Braziliaanse stad van de twintigste eeuw, op ruim 800 kilometer afstand van die andere, veel bekendere op de tekentafel geplande stad van het land, Brasília.


De stad geldt vanaf dag één als de Capital das Oportunidades (Hoofdstad van de Mogelijkheden) en trok migranten vanuit het hele land. Op dit moment telt de stad een kwart miljoen inwoners. Palmas is een van de snelst groeiende steden in Brazilië, ondanks de temperaturen in de zomermaanden, die als een van de hoogste van het land worden gemeten. Het geldt als een van de veiligste steden van het land en kent een bloeiende economie die voornamelijk is gebaseerd op dienstverlening voor Tocantins en delen van de buurtstaten Maranhão, Mato Grosso en Pará. Daarnaast is toerisme een groeiende bedrijfstak en dan met name op het gebied van ecotoerisme. De stad kent maar weinig industriële activiteiten.


En bij een feest horen kadootjes moet de onlangs met veel bombarie van de rechtse PP naar de centrum-linkse PSB overgestapte burgemeester Carlos Amastha hebben gedacht. De van origine Colombiaan Amastha, o.a. groot geworden in de bouw van grote winkelcentra, belooft de palmenses (inwoners van Palmas) nieuwe publieke werken waaronder een nieuw gezondheidscentrum, een scholencomplex en een flinke opknapbeurt van het Cesamar-park.

Palmas. Ik ben er nog niet geweest, maar aangezien een van mijn beste Braziliaanse vriendinnen er is gaan wonen en een zeer geliefde Braziliaan van Hollandse origine er ligt begraven zal het niet lang duren dat ik de komende jaren vanaf Guarulhos of Santos Dumont het vliegtuig naar Tocantins neem, naar de Caçula das Capitais, de jongste onder de hoofdsteden. Palmenses, parabéns!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten