donderdag 10 september 2015

Amnesty International: Dood dertienjarige jongen bij politieactie toont onbezonnen veiligheidsstrategie

Nieuws: 08-09-2015

De dood van een tiener die in een vuurgevecht tussen de politie en vermeende leden van een criminele gang in een favela in Rio de Janeiro terechtkwam toont op tragische wijze aan dat Brazilië met spoed haar manier van politieinzet drastisch moet hervormen.



"We documenteren al lange tijd de schokkerende "schiet eerst, vraag later"-tactiek van de politie in Rio de Janeiro tijdens hun veiligheidsoperaties in de favela's. Deze Wilde West-benadering m.b.t. politieinzet laat een tragisch spoor van bloed en ellende achter zich", aldus Atila Roque, uitvoerend directeur van Amnesty International in Brazilië.

De dertienjarige Cristian speeld voetbal in de favela Manguihos in Rio de Janeiro op het moment dat agenten van de militaire en de civiele politie de gemeenschap binnenvielen en met een groep mannen in een vuurgevecht raaktenn. Een van de kogels trof Cristian die ter plekke overleed. Ooggetuigen vertelden dat politiemensen hebben geprobeerd de "crime scene' na het incident schoon te maken.

"Deze tragische dood moet met spoed onderzocht worden en de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht. Cristian moet niet een nieuw nummer worden in de lange en alarmerende lijst van kinderen en jonge mannen die de laatste paar jaar in de favela's wreed werden gedood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten