donderdag 3 september 2015

Amnesty International verafschuwt moord op inheemse leider in Brazilië en vraagt om urgentie in het onderzoek

Amnesty International toont haar bezorgdheid over de toename van het geweld tegen het inheemse volk van de Guarani-Kaiowá in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul. Op 29 augustus jl. leidde een aanval op het land van de Ñanderú Marangatú in de gemeente Antonio João tot een aantal gewonde vrouwen en kinderen en de dood van Simião Vilhava.

Ñanderú Maragatú is een sinds 2005 gedemarceerd en door de president erkend traditioneel inheems gebied van de Guarani-Kaiowá. Door de opschorting van de presidentiële erkenning volgde echter een ontruimingsbevel, waarna de inheemse bevolking van haar land werd verdreven. Circa 10 jaar na de beslissing besloot de inheemse bevolking een week geleden haar land, in bezit genomen door lokale landeigenaren, her in te nemen.
Volgens gegevens van CIMI (de kerkelijke organisatie die zich inzet voor de rechten van de inheemse bevolking in Brazilië) is Mato Grosso dos Sul de laatste jaren als deelstaat de lijstaanvoerder waar het gaat om geweld tegen inheemse volkeren. In juni 2015 vielen gewapende mannen een Guarani-Kaiowá-gemeenschap aan waarbij twee kinderen verdwenen. Naast de aanval van zaterdag 29 augustus zijn er aanklachten tegen de aanwezigheid van landeigenaren en gewapende handlangers in de gebieden van de Ñanderú Maragatú op zondag 30 augustus.

Amnesty International roept organisaties en de overige inheemse volkeren in Mato Grosso do Sul op zich, niet alleen in de deelstaat, te mobiliseren teneinde de autoriteiten te bewegen initiatieven te nemen voor een onmiddelijke stopzetting van het geweld tegen de Guaraní-Kaiowá en voor een spoedig en onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

Bron: lAmnesty International - Brazilië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten