zaterdag 31 mei 2014

Terreuraanslag in Rio

Afgelopen zaterdag vond in Rio de Janeiro een aanslag plaats op een metrotrein. Binnen drie minuten waren de eerste hulptroepen ter plaatse om de slachtoffers te kunnen helpen. Dertien minuten later gevolgd door metropersoneel om de gewonden naar aard van kwetsuur van elkaar te scheiden en brandweerlieden die het gebied wisten af te grenzen van de buitenwereld. Twee minuten daarop arriveerden de politiemensen van de Dienst Chemische, Radiologische, Biologische en Nucleaire Bescherming.


Het aantal slachtoffers doet er niet toe om het simpele feit dat er geen daadwerkelijke aanslag had plaatsgevonden. Het betrof een oefening van de deelstaat Rio de Janeiro in het kader van een mogelijke terreuraanslag tijdens het aanstaande wereldkampioenschap voetbal dat in Brazilië zal gaan plaatsvinden. De actie stond dan ook onder leiding van het Coördinatiecentrum voor Gebiedsbescherming van de deelstaat.

Een dergelijke aanslag wordt vooralsnog niet echt verwacht, maar in de hedendaagse wereld weet men het maar nooit. Brazilië zelf heeft geen verleden met dergelijke (islamitisch-geïnspireerde) terreuraanslagen en in haar buitenlandse politiek staat het land niet bekend als een trouwe bondgenoot aan de zijde van de Verenigde Staten. In het recente verleden hebben de Brazilianen een neutrale rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om de politieke gebeurtenissen in Iran, Libië en Syrië.

Het land kent een aanzienlijke islamitische minderheid in het zuiden, om precies te zijn in de deelstaten Paraná en São Paulo. Deze Arabische gemeenschap leeft daar al decennialang en heeft nooit voor grote problemen gezorgd. Wel werd de grote Arabische gemeenschap in Foz de Iguaçu, in het grensgebied met Argentinië en Paraguay, wegens vermeende aanhang voor de Libanese Hezbollah-beweging, in verband gebracht met een bomaanslag op 18 juli 1994op de joodse Asociación Mutual Israelita Argentina in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Maar harde bewijzen zijn daarvoor nooit gevonden.


De meest reële terreurdreiging tegen het WK Voetbal tot nu toe is afkomstig van de grootste drugsbende van de stad São Paulo, de PCC (Primeiro Comanda da Capital). Vorig najaar verklaarde de leider van deze bende dat zij tijdens het voetbaltoernooi bereid zou zijn tot het plegen van aanslagen op metrostations als niet op hun eisen werd ingegaan: het verhinderen van de overplaatsing van hooggeplaatste bendeleden naar maximaal beveiligde gevangenissen in het binnen land van de deelstaat. Werkelijk serieus werd de dreiging door Braziliaanse wetenschappers niet genomen. Er wordt niet aan getwijfeld dat de PCC er de capaciteit voor heeft, maar een dergelijke bloederige aanslag op toeristen en gewone Brazilianen zou volgens kenners tot geen enkel voordeel voor de drugsbendes leiden. Er is sindsdien dan ook niets meer van vernomen.


De actie hebben er voor de coördinatie naar eigen zeggen geen problemen opgeleverd en zou vlekkeloos zijn verlopen. De Brazilianen en de buitenlandse gasten kunnen rustig gaan slapen. Als er een dergelijke aanslag zou plaatsvinden dan zal alles voorspoedig en veilig worden afgehandeld, aldus kort samengevat de bevindingen van de leiding van de Dienst Chemische, Radiologische, Biologische en Nucleaire Bescherming van de deelstaat Rio de Janeiro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten