maandag 11 februari 2013

Komkommertijd

'Época morta' is het Portugese woord voor komkommertijd. Letterlijk, de dode tijd. Niet echt bepaald de juiste bewoording voor een week waarin Brazilië alles behalve doods is. Het land bruist en knalt uit zijn voegen door het carnaval, het grootste volksfeest aller tijden en het icoon van de Braziliaanse samenleving. Maar toch, het politieke leven lijkt totaal tot stilstand te zijn gekomen. Je hoeft de Braziliaanse kranten er maar op na te slaan of de televisiejournaals aan te zetten of het zijn de blocos (de wijkfeesten) en de defilé's van de verschillende sambascholen die de pagina's en het beeldscherm vullen. Alle politici lijken zich in hun redutos, hun kiesdistricten te hebben teruggetrokken om samen met hun electoraat de bloemen buiten te kunnen zetten.

Site Fala Rio

Slechts twee politici zijn nog in touw. Presidente Dilma Rousseff lijkt op de winkel te moeten passen. Zij mengt zich niet openlijk in het feestgedruis en heeft zich teruggetrokken in Salvador, de hoofdstad van de deelstaat Bahia, waar zij in alle veiligheid op de marinebasis van Aratu verblijft. Daar wordt dan ook het traditionele wekelijkse radiopraatje met de president (Café com a Presidenta) opgenomen, zo'n beetje het enige wat tijdens de carnaval nog aan de alledaagsheid daarbuiten lijkt te herinneren. Maar of veel Brazilianen afgelopen zondagmorgen naar haar waarschuwingen voor overmatig alcoholgebruik en de desastreuze gevolgen daarvan voor de verkeersveiligheid hebben geluisterd valt natuurlijk te betwijfelen.

En dan is daar Antonio Patriota, op dit moment de enige Braziliaan op aarde die zich niet met het carnaval mag inlaten. De huidige minister van Buitenlandse Zaken verblijft op dit moment in het ijskoude Cambridge/Massachusetts, waar hij door middel van een lezing aan de universiteit van Harvard de geesten rijp moet maken voor de allergrootste Braziliaanse politieke ambitie sinds jaar en dag, het op zich nemen van die ene permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Mocht de regering-Dilma deze trofee gedurende haar termijnen binnen weten te halen dan zou dat een bekroning vormen voor een proces dat onder de voormalige president Fernando Henrique Cardoso in werking werd gezet, maar met name onder de PT-presidenten Lula en Dilma tot ontplooiing kwam. Onder hun leiding groeide Brazilië uit tot een wereldspeler van formaat en een politieke en economische reus in de eigen Zuidamerikaanse regio.

Vanaf woensdag gaat Brazilië weer aan het werk. De Vastentijd is dan begonnen en de politieke komkommertijd weer ten einde. Met z'n allen weer nuchter aan de bak!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten