donderdag 3 december 2009

Nieuw mandaat Frente Amplio in Uruguay


Vandaag zal in Uruguay José 'Pepé' Mujica officieel worden uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Deze werden zondag jongstleden gehouden en leverde een duidelijke overwinning op voor het Frente Amplio, een partij bestaande uit o.a. communisten, sociaal- en christendemocraten en onafhankelijken. De overwinning betekent een voortzetting van de zittende linkse regering, die de afgelopen jaren werd geleid door de populaire Tabaré Vázquez, met een kabinetsbeleid dat gekenmerkt werd door een neoliberale economische koers en de nodige veranderingen op sociaal gebied.
Mujica, gelieerd aan de factie van de MLT-Tupamaros (inderdaad afkomstig uit de stadsguerillabeweging uit de jaren '70 van de twintigste eeuw), zal weinig aan dit sociaal-economische beleid gaan veranderen. Het heeft Uruguay immers geen windeieren gelegd. Mujica is geen aanhanger van de radicaal-linkse lijn van de Venezolaanse agitator Hugo Chávez, maar bevindt zich eerder in het sociaaldemocratische kamp met de Chileense en de Braziliaanse socialisten.
Op mensenrechtengebied zal er in Uruguay niet zo erg veel veranderen. Het land heeft, behalve daar waar het het gevangeniswezen betreft, een redelijk goede staat van dienst op dit terrein. Het historisch hete hangijzer, de beruchte amnestiewet (Lei de Caducidad), werd in oktober, parallel aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, door middel van een referendum door de Uruguayaanse bevolking in stand gehouden. Het ziet er niet naar uit dat er m.b.t. de amnestiewet op korte termijn nogmaals naar de mening van de bevolking zal worden gevraagd.
Mujica heeft wel beloofd het abortusvraagstuk politiek weer op de agenda te zullen zetten, nadat dit vorig jaar door het parlement werd aangenomen, maar daarna pijnlijk werd getroffen door een veto van president Tabaré Vázquez.
Amnesty International zal zijn regering daar aan houden en er tevens op letten dat de mensonterende omstandigheden waarin gedetineerden in Uruguay zich bevinden zullen worden aangepakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten