maandag 8 april 2013

Valério's wraak

Zou het uiteindelijk toch gebeuren? Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (foto links) die zich indirect wegens het mensalão-omkoopschandaal voor de rechter moet gaan verantwoorden? Zou de man die helemaal niets zou hebben geweten van de corruptie binnen de top van zijn eigen socialistische PT/Partido dos Trabalhadores dan toch niet de dans weten te ontspringen?

O Globo

Dat wat velen voor onmogelijk leken te houden dreigt nu toch aanstaande te zijn. Gisteren heeft de openbare aanklager van het OM van het Federaal District de federale politie de opdracht gegeven om de beschuldigingen van Marcos Valério de Souza (foto rechts, de logistieke spin in het web van het mensalão-schandaal en om die reden vorig jaar door het federale hooggerechtshof veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf) aan het adres van Lula en diens voormalige minister van Financiën, Antonio Palocci aan de onderzoek te onderwerpen. De beschuldiging: president Lula en Palocci zouden hebben bemiddeld bij de storting door Portugal Telecom van R$7 miljoen in de verkiezingskas van de PT. Dit is een "Caixa Dois"- beschuldiging, m.a.w. de partij zou er een dubbele boekhouding op hebben nagehouden en Lula zou zich persoonlijk in die corruptieve handelingen hebben gemengd. Dit heeft niet direct met de roemruchte mensalão-zaak te maken (voor achtergronden zie mijn blog van 19 november 2012), maar omdat de beschuldiging van Valério afkomstig is krijgt de zaak toch meer explosiviteit. Want daarnaast beweert Valério dat Lula ook actief zou hebben deelgenomen in het omkopen van parlementariërs van het Nationale Congres. Het OM heeft in dit laatste geval vooralsnog geen actie tot onderzoek van de aantijgingen ondernomen, maar mocht het nu ingezette justitieel onderzoek naar Lula resultaat opleveren dan zal de verleiding (en de druk van de rechtse media) groot zijn om om ook scherper naar de andere beweringen van Valério te gaan kijken.
Veel Braziliaanse commentatoren hebben echter zo hun twijfels bij de oprechtheid van Valério. Hij is eind 2012 immers tot 40 jaar celstraf veroordeeld en heeft tijdens zijn eerdere openhartige  onthullingen die leidden tot de veroordeling van een aantal PT-kopstukken en politici van andere partijen nooit maar een keer de suggestie gewekt dat Lula erbij betrokken zou zijn geweest. Zij zien het als de spreekwoordelijke kat in het nauw. Dat het OM nog niet tot actie is overgegaan zou erop kunnen duiden dat ook zij nog niet van Valério's opmerkingen onder de indruk zijn. Valério zelf zegt in de gevangenis voor zijn leven te vrezen en geeft aan om die reden alles wat hij zou weten uit de doeken te willen doen. Een argument waar rechtse media als het invloedrijke weekblad Veja natuurlijk gretig op inspringen om Lula en de PT een hak te kunnen zetten.
Valério heeft vooralsnog de schijn enorm tegen als het om de mensalão-beschuldigingen gaat, maar mocht Lula wegens de Caixa Dois-aantijgingen uiteindelijk toch voor de rechter moeten verschijnen dan heeft hij in ieder geval geschiedenis geschreven. Tot op heden is er nog nooit een strafrechtelijk onderzoek naar de charismatische oud-president ingesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten