woensdag 24 april 2013

PT en haar 'bolivariaanse' methoden

Die goede oude Montesquieu, geestelijk vader van de Trias Politica, de absolute scheiding van de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke macht binnen een Staat, zou zich in zijn graf omdraaien. De federale afgevaardigde van de Partido dos Trabalhadores/PT Nazareno Fonteles (Piauí) heeft een grondwetswijziging ingediend die er in het kort op neer komt om uitspraken van het Federale Hooggerechtshof met betrekking tot grondwetswijzigingen (PEC's, Propostas de Emenda à Constituição) nadien door het Congres te laten goedkeuren. Mocht daarbij een patstelling ontstaan dan is volgens hem het laatste woord aan het Braziliaanse volk, dat via een volksraadpleging haar oordeel mag uitspreken.
In de ogen van Fonteles is het STF (Supremo Tribunal Federal) te negatief in haar oordelen en houdt deze zijns inziens te progressieve wetgeving tegen. Hij wijst in dit geval op recente uitspraken van het Hof over stamceltechnologie en raciale quoteringssystemen in het onderwijs. Dit betekent dat het STF wetten wel aan de grondwet mag toetsen (al wil hij dat de stemverhoudingen binnen het Hof veranderd moeten worden om uitspraken te bemoeilijken), maar dat het laatste woord aan het Congres is.
Het mag dan ook niet verbazen dat twee rechters van het STF (Marco Aurélio en Gilmar Mendes) met de liberale leerstelling van Montesquieu onder de arm het wetsvoorstel naar de prullenbak hebben verwezen. Mendes wees fijntjes op de grondwet van 1937, waarin in eerste instantie het Congres en later ook de president beslissingen van het hooggerechtshof konden blokkeren. Deze grondwet, uitgevaardigd door de toenmalige dictator Getúlio Vargas als eerste grondwet van de Estado Nôvo, werd in de volksmond "a polaca" genoemd, een verwijzing naar de autoritaire Poolse grondwet van die dagen. Daarnaast had het een negatieve connotatie. In de jaren '30 vond er een grote toestroom van Pools immigranten plaats, die vanwege de slechte economische omstandigheden van de crisisjaren in de prostitutie en de misdaad belandden.
Het is interessant om te bekijken wat Nazareno Fonteles en daarmee de PT ertoe bewogen heeft om de PEC 33/2011 in te dienen. Fonteles, een medicus wiens politieke carrière niet echt wordt gekenmerkt door hoge pieken, die meer via gelukkige omstandigheden in het Huis van Afgevaardigden is terechtgekomen en daarom tot het voetvolk van de partij moet worden gerekend, lijkt voor de PT de kolen uit het vuur te moeten halen. In mijn ogen is het grondwetsvoorstel eerder een poging van de socialisten om in lijn te komen met de de andere linkse broeders in Latijns-Amerika. De macht aan het volk, ten koste van de liberale rechtsstaat. Conform de ideeën van wijlen Hugo Chávez in Venezuela en in de trant van de politieke beslissingen van de huidige presidenten van Ecuador, Bolivia en vooruit Nicaragua.
Het is nu aan het Huis van Afgevaardigden, de senaat, opnieuw het Huis en uiteindelijk de presidente om met het grondwetsvoorstel aan de slag te gaan. Een zeer interessant debat omdat het uiteindelijk zal uitwijzen wat de socialistische PT met het land voor heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten