dinsdag 23 april 2013

De prijs van suikerriet

Een stimulans voor de economie, maar een bedenkelijke beslissing voor de ecologie en de rechten van de mens. Er is de Braziliaanse regering veel aan gelegen de expansie van de suikerrietteelt te verhogen. Het is arbeidsintensief en levert dus werkgelegenheid op, terwijl het daarnaast de economische ontwikkeling van het land ten goede komt. Daarom kondigde de minister van Financiën Guido Mantega vandaag aan om de wettelijk voorgeschreven hoeveelheid bioethanol in de benzine vanaf 1 mei dit jaar te verhogen van 20 naar 25% en daarnaast de omzetbelasting (PIS/Confins) voor de producenten te schrappen. Dit gaat de schatkist in 2013 R$ 970 miljoen (388 miljoen euro) kosten. Een opsteker voor de suikerriet- en de chemische industrie, maar een aderlating voor de Braziliaanse belastingbetaler.


De Braziliaan zelf zal er in de visie van de regering slechts indirect profijt van hebben. Dit werd bevestigd door presidente Dilma Rousseff. Er is niet voorzien in een belastingverlaging voor de burger. Deze zal aan de pomp nog steeds hetzelfde bedrag gaan betalen. Slechts op termijn zou wordt de burger er beter op. Door de toename van de productie van bioethanol zal volgens de economische wetten de prijs voor benzine uiteindelijk gaan dalen. Meer aanbod van dergelijk gemengde brandstof leidt tot lagere prijzen aan de pomp. Het ministerie van Mijnbouw en Energie gaat ervan uit dat de oogst van ethanol uit suikerriet dit jaar zal gaan stijgen van 23 naar 28 miljoen liter.
Teneinde de verhoogde productie te gaan realiseren zal de machtige staatsinvesteringsbank BNDES/Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social via het programma Pro-Renova R$ 4 miljard tegen gunstige voorwaarden in de suikerrietsector gaan investeren. (De chemische sector zal daarnaast eveneens gaan profiteren. Ook voor deze industriesector zal de overheid de omzetbelasting gaan reduceren. De PIS/Confins wordt tot 2015 verlaagd van 5,6% naar 1%, om daarna tot 2018 gradueel te zullen stijgen tot het huidige belastingniveau.)
Maar de expansie van de suikerrietteelt zal ten koste gaan van de schaarse grond die ertoe ter beschikking staat. Kwetsbare gebieden in het Amazonegebied en in het noordoosten van Brazilië zullen het grootste slachtoffer zijn. Ontbossing en de bedreiging van het leefgebied van de inheemse bevolking zouden er het directe gevolg van kunnen zijn. Het tekent deze regering. Tomeloze economische ontwikkeling ten koste van de basisrechten van de Braziliaanse bevolking. Dilma c.s. staat voor 'desenvolvimento' (ontwikkeling), zoals de militaire regering in haar hoogtijdagen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten