vrijdag 19 april 2013

Toerisme binnen Brazilië

Tijdens mijn allereerste bezoek aan Brazilië, nu alweer ruim tien jaar geleden, kwam ik tijdens een gesprek met Pedro, een bevriende jurist uit São Paulo, op het onderwerp 'salaris'. Wat schetste mijn verbazing toen bleek dat ik met mijn deeltijdbaan in de gehandicaptenzorg maandelijks evenveel verdiende als hij in een hele week deed. Het was weer eens een pijnlijke constatering van onze rijkdom hier op het noordelijk halfrond.
Pedro, afkomstig uit een middenklasse-gezin, had dan ook nog niet zoveel van zijn eigen land gezien. Natuurlijk was hij wel eens een keer in Rio de Janeiro geweest en eenmaal had hij als jongere een kleine rondreis in het noordoosten van Brazilië gemaakt. Maar daar hield het dan ook wel mee op. Vliegen was in die dagen eenvoudigweg niet voor elke Braziliaan weggelegd. Het was eenvoudigweg te duur.


Hoe de tijden zijn veranderd. Afgaande op de berichten van mijn Braziliaanse vrienden op Facebook wordt er vandaag de dag heel wat afgereisd binnen de grenzen van het land. Toen ik vorig jaar een aantal binnenlandse vluchten maakte was me de afgeladen volle vertrekhallen op de vliegvelden van Rio-Santos Dumont, Goiânia, Brasília en Belo Horizonte ook al opgevallen. Brazilianen zijn een reislustig volkje geworden.
Vandaag kreeg ik de laatste cijfers van het Braziliaanse ministerie van Toerisme over binnenlandse reizen onder ogen. Een mooi inkijkje in de nieuwe reislust van de gemiddelde Braziliaan. Het binnenlandse vliegverkeer is tussen 2007 en 2012 met ruim 70% toegenomen. In 2012 werden op de vliegvelden 85.471.710 passagiers verwerkt. Volgens het ministerie heeft deze stijging een drietal oorzaken: de gestegen koopkracht van de middenklasse, de daling van de prijzen voor vliegtickets en de frequent-flyerprogramma's die Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen als TAM, Azul, GOL en Avianca aan hun trouwe klanten aanbieden. Uit het rapport blijkt ook dat de reden voor de vluchten vooral ontspanningsreizen betreft.

gastronomiaenegocios.com.br

Binnen het Braziliaanse toerisme speelt het zuidoosten van het land een centrale rol. De meeste Braziliaanse toeristen (36,5%) gaan naar de deelstaten Rio de Janeiro, São Paulo of Minas Gerais, terwijl uit die regio ook de meeste toeristen zelf afkomstig blijken te zijn. Het zuidoosten wordt als toeristische trekpleister met 30% gevolgd door het noordoosten en met 18,5% door het zuiden.
De groeiende koopkracht van met name de Braziliaanse middenklasse zal het aantal reisbewegingen binnen de grenzen van het land de komende jaren nog enorm laten toenemen. Teneinde dat een verdere impuls te geven en om tot een betere seizoenspreiding te kunnen komen heeft het ministerie van Toerisme een aantal jaren geleden samen met de sector de handen ineen geslagen in het VaiBrasil-programma. De plannen zijn er en nu de infrastructuur nog! Want wat de staat van de meeste vliegvelden betreft laat dat in Brazilië helaas nog veel te wensen over. Veel te krap bebouwd (wat er met de toename van het aantal binnenlandse reizigers alleen maar erger op is geworden) en een slechte communicatie. Al worden er wat dat betreft met het oog op het WK Voetbal van 2014 en de komende Olympische Spelen op dit gebied wonderen verwacht. Vamos ver!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten