woensdag 17 april 2013

Luz para Todos

Het ontwikkelingprogramma Luz para Todos (Licht voor Iedereen) werd in november 2003 door de toenmalige minister van mijnbouw en energie Dilma Rousseff via een presidentieel decreet in het leven geroepen om zo'n 12 miljoen Brazilianen zonder dergelijke voorzieningen van electriciteit te gaan voorzien. Het sociale programma wordt in samenwerking met de deelstaatregeringen en Eletrobras uitgevoerd door lokale electriciteitsbedrijven. Elk van de beoogde woningen zouden gratis op het lichtnet aangesloten worden, waarna de eigenaar drie lampen en twee stopcontacten van de federale regering cadeau kreeg. Een bijkomend idee daarbij is dat een goede energievoorziening op haar beurt weer gunstige uitwerkingen heeft voor de implementatie van andere sociale programma's zoals gezondheidszorg, onderwijs, sanitaire voorzieningen en het aanbod van schoon drinkwater. Een bijkomend economisch effect van dit programma is dat de vraag naar ijskasten, keukenmachines, televisietoestelen en waterpompen in deze gebieden enorm is toegenomen, wat weer op haar beurt dan weer gunstig is voor de Braziliaanse industrie. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van de modernste technologische innovaties op dit gebied en dan met name door middel van duurzame zonnepanelen en biogasinstallaties.

Adriano Vizoni/Folhapress

Luza para Todos is een groot succes gebleken en tussentijds werden de streefcijfers naar voren bijgesteld. Tot op heden hebben bijna 15 miljoen Brazilianen van deze dienst kunnen profiteren en dat heeft de Braziliaanse staat R$19 miljard (zo'n 7,6 miljard euro) gekost. Het betreft vooral aansluitingen op het verarmde agrarische platteland in het noorden en noordoosten van Brazilië. De grootste uitdaging voor de huidige regering van Dilma Rousseff is voor het einde van haar eerste termijn als presidente de resterende 1 miljoen woningen te bereiken, die overwegend echter in de meest onherbergzame binnenlanden van Brazilië leven. Het merendeel van deze woningen bevinden zich in de sertão van de deelstaat Bahia, terwijl ook in Pará en Amazonas nog veel mensen op een aansluiting wachten.
Critici verwachten dat in het huidige ritme de ultieme doelstelling niet gehaald zal worden en dat na de verkiezingen nog zo'n 285.000 woningen de avonden en nachten bij het licht van de olielamp zullen moeten doorbrengen. Zij pleiten er dan ook voor dat de regering-Dilma het  presidentieel decreet achter programma na 2014 zal voortzetten want anders wordt er gevreesd dat het pas tot 2027 zou gaan duren voordat werkelijk alle Brazilianen op het lichtnet zijn aangesloten en het zou de Braziliaanse consument op kosten gaan jagen. Via het decreet is namelijk geregeld dat ongeveer 70% van de kosten die met het programma gepaard gaat tot 2014 wordt gedekt door een federale subsidie. Zonder die subsidie zou het betekenen dat de prijs voor een aansluiting op het platteland tot R$200.000 per woning zouden kunnen gaan bedragen, terwijl dat in de steden gemiddeld R$208 per woning kost.
Het is dan ook spannend wat presidente Dilma gaat doen. Ooit werd zij door haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva omschreven als 'Mãe do Luz para Todos', moeder van Luz para Todos. Dilma is zo nauw met het programma verbonden dat ze het bijna niet kan laten om het tot haar grootste politieke succes te maken, de subsidie in stand te houden en zo in 2014 een tweede termijn als presidente binnen te kunnen slepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten