dinsdag 2 april 2013

César Borges

Het Braziliaanse ministerie van transport is wegens haar primaire verantwoordelijkheid voor de infrastructuur in het land een politiek belangrijke post. Er gaat reeds veel geld in om met betrekking tot de aanleg van snelwegen, havens, luchthavens en spoor en de komende jaren zal dat er met het oog op het WK Voetbal en de Olympische Spelen alleen maar meer worden. Daarom is het ook een lucratieve en daarmee een politiek sensitieve post, die al de gehele regeerperiode van Dilma aan de Partido da República/PR toekomt. In eerste instantie aan de partijvoorzitter Alfredo Nascimento zelf, maar die moest in 2011 wijken wegens vermeende corruptie. Dilma benoemde haar eigen PR-stroman op de post, Paulo Sérgio Passos, een tussenpaus naar nu schijnt. De oud-gouverneur van Bahia, voormalig senator en de huidige vice-president van de Banco do Brasil César Borges is vandaag door presidente Dilma Rouseff benoemd tot de nieuwe minister van transport als opvolger van Passos. Bij zijn eigen partij de PR had hij net als Passos niet de voorkeur. Borges is een persoonlijke keuze van de president en maakt onderdeel uit van haar strategie om in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar de PR binnen haar verkiezingsplatform (coligação) te houden en haar basis in het volgende Congres te kunnen bestendigen.

Marri Nogueira - Folhapress

César Augusto Rabello Borges (1948) is een echte Bahiaanse politicus. Hij was lid van de centrumrechtse PFL en zo jarenlang onderdeel van de entourage rond Antônio Carlos Magalhães/ACM, de kleurrijke godfather van het politieke leven van Bahia. Na diens dood in 2007 stapte Borges uit de DEM (de opvolger van de PFL) en verbond hij zich aan de PR. In 2010 verloor hij het de strijd om het gouverneurschap van Bahia van PT-kopstuk Jaques Wagner. Om Borges als mogelijke toekomstige electorale bedreiging in te kapselen probeerde Wagner hem dat jaar tevergeefs als zijn senator in Brasília te plaatsen. Sinds mei vorig jaar is hij waarschijnlijk juist om die reden lid van het bestuur van de Banco do Brasil geworden.
Borges wordt gezien als een kleurloze technocraat. Dat verklaart waarschijnlijk ook de keuze van Dilma voor hem. Na haar grote schoonmaak aan het begin van haar eerste termijn, waarbij diverse ministers wegens vermeende corruptie voortijdig het veld moesten ruimen, wil zij onkreukbare bestuurders op de inmiddels 39 ministersposten van haar kabinet. In de aanloop naar haar herverkiezing volgend jaar kan ze als PT-politicus na de Mensalão-schandaal geen aantijgingen wegens corruptie meer dulden. Het is haar politieke achilleshiel geworden en de oppositie heeft al aangekondigd die kaart genadeloos te zullen uitspelen, daarbij al dan niet geholpen door de grote media, het weekblad Veja voorop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten