dinsdag 23 april 2013

Uitspraak slachtpartij Carandiru-gevangenis 'vitale' stap naar gerechtigheid

De veroordeling van 23 Braziliaanse politiemensen voor het doden van gedetineerden bij een slachtpartij in een gevangenis twee decennia geleden is een 'vitale'stap naar gerechtigheid.



De agenten werden eergisteren veroordeeld tot 156 jaar gevangenisstraf voor hun rol bij de dood van 13 gedetineerden tijdens een bloedige opstand in 1992 in de Carandiru-gevangenis in São Paulo, waarbij meer dan 100 gedetineerden het leven lieten. "De slachtoffers, hun familieleden en de overlevenden van deze wrede, schokkende misdaad hebben 20 jaar op gerechtigheid gewacht, zegt Atila Roque, directeur van Amnesty International in Brazilië. "Deze vitale, verlate uitspraak zal hopelijk een kickstart zijn voor een proces waarbij al diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze moorden voor de rechtbank te krijgen, inclusief diegenen die de leiding hadden."

De Carandiru-zaak is een voorbeeld geworden voor de gebreken in het justitieel apparaat van São Paulo en voor het onvermogen met mensenrechtenschendingen om te gaan. De autoriteiten hebben gefaald in het onderzoek naar de rol van belangrijke personen binnen de deelstaatregering, terwijl de teruggedraaide veroordeling van de toenmalige commandant van de militaire operatie, kolonel Ubiratan Guimarães, in 2006 al tot grote controverses had geleid. Ordetroepen van de militaire politie werden gesommeerd Carandiru binnen te gaan nadat een vechtpartij tussen gevangenen, die de controle hadden overgenomen van gevangenisblok 9, op 2 oktober 1992 was geëscaleerd.

Enkele dagen na de slachtpartij bracht een team van Amnesty International een bezoek aan de gevangenis om bewijzen te verzamelen, dat werd gebruikt om een verslag op te kunnen stellen over wat er nu werkelijk was gebeurd in elk van de cellen van blok 9. Zij waren eveneens in staat het forensisch bewijs te evalueren en de inadequate behandeling van ballistisch bewijs te documenteren, wat wees op een poging tot het wissen van bewijzen door politiemensen. Het rapport Brazil: Death has arrived toont aan dat de gouverneur en de minister van openbare veiligheid van São Paulo hun handen in onschuld hebben gewassen door de complete controle van de gevangenis aan de militaire politie over te laten, maar daardoor ook verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd.

De verwachting is dat de komende maanden tientallen andere politiemensen in verband met Carandiru voor de rechter zullen worden gedaagd, maar geen van de belangrijkste regeringspersonen zal in staat van beschuldiging worden gesteld. Onderwijl hebben de advocaten van de veroordeelde politieagenten aangekondigd tegen de uitspraken van dit weekeinde in hoger beroep te zullen gaan. 

"Met deze uitspraak heeft justitie in São Paulo toch nog de schuld van de individuele politiemensen voor de moorden in Carandiru erkend", aldus Atila Roque. "Deze agenten hebben echter niet uit zichzelf gehandeld. Het is nu belangrijk dat zij die die ene dag verantwoordelijk waren voor de daden van de politie ook voor het gerecht worden gedaagd.    

Bron: Amnesty International


Geen opmerkingen:

Een reactie posten