zondag 7 april 2013

Carandiru, gerechtigheid na 20 jaar?

Morgen staan in São Paulo 26 agenten van de militaire politie voor een juryrechtbank terecht voor misdrijven die ruim twintig jaar geleden door hen zouden zijn begaan. Zij worden verdacht van de moord met voorbedachte rade (homicídio qualificado) op 15 gevangenen van de Casa de Detenção in de wijk Carandiru, São Paulo.

Itamar Miranda/Estadão Conteúdo

Op 2 oktober 1992 vonden in totaal 111 gedetineerden de dood als er na een ruzie in Paviljoen 9 een opstand in de gevangenis uitbreekt. Deze dag zou de geschiedenis in gaan als de "Slachting van Carandiru". De militaire politie weet met 286 man, onder bevel van kolonel Ubiratan Guimarães, door middel van extreem geweld de schermutselingen de kop in te drukken. 84 van hen zijn aangeklaagd wegens moord, maar sinds 1992 zijn er reeds vijf overleden en resten er nog 79 die voor de rechter moeten verschijnen. De 26 van morgen zijn dus de eerste in een reeks. Tot op heden is alleen kolonel Guimarães veroordeeld tot 632 jaar gevangenisstraf. Hij heeft echter nooit gevangen gezetten en werd in 2006 dood aangetroffen in zijn appartement in São Paulo. Hij werd vermoord, maar de verdachte, zijn voormalige minnares, werd vorig jaar door de rechter vrijgesproken.
De verdediging zet hoog in en heeft belangrijke kopstukken uit 1992 opgeroepen als getuigen. Naast een aantal openbare aanklagers en politiemensen zullen de toenmalige gouverneur van de deelstaat (Luiz Antônio Fleury Filho) en de minister van openbare veiligheid van de deelstaat in die dagen (Pedro Franco) hun betoog voor de rechter houden.
De aanklagers zullen het niet zozeer op de bewijzen gooien. Daarvoor zijn de aantallen en de confusie waarin de doden zijn gevallen te groot. Zij hebben aangekondigd er een ideologische aanklacht van te zullen maken. De heersende opinie van die dagen was er een van "een goede bandiet is een dode bandiet" ("Bandido bom é bandido morto") en de betreffende politiemensen zouden vanuit die gedachte hebben gehandeld .
Morgen is een spannende dag voor de rechten van de mens in Brazilië en wordt er hopelijk na twintig jaar een einde gemaakt aan de straffeloosheid in een zaak die velen tot op vandaag tot de verbeelding spreekt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten