donderdag 3 december 2009
Doos van Pandora
Brazilië is weer eens in de ban van een corruptieschandaal. Het onderzoek van de federale politie heeft de naam Operação Caixa de Pandora (Operatie Doos van Pandora) gekregen en dat belooft op zich al weinig goeds.
Een corrupte handeling staat in Brazilië bijna nooit op zichzelf. Altijd blijken er meerdere personen en instellingen bij betrokken te zijn, waarbij de gaandeweg steeds hogere kringen onder de aandacht van justitie komen. De pers lust er altijd pap van, waardoor politieke gevolgen niet uit kunnen blijven.
Ditmaal betreft het de deelstaatgouverneur van het Federaal District, José Roberto Arruda. Lid van de DEM, een partij op de rechtervleugel van de Braziliaanse politiek, en een van de belangrijkste oppositiepartijen tegen de zittende regering-Lula. Arruda zou in ruil voor overheidsopdrachten geld hebben aangenomen van een aantal bedrijven en hiermee in het parlement van het Federaal District belangrijke steun voor zijn regering hebben gekocht. De gouverneur doet de beschuldigingen af als leugens en laster, ware het niet dat er tijdens het politieonderzoek wel erg belastend videomateriaal is verschenen. Op die banden is te zien hoe de gouverneur geld aanneemt en uit de dialoog duidelijk wordt dat hier een illegale handeling plaatsvindt. (Het is toch altijd verbazingwekkend dat dit soort beelden gemaakt kunnen worden, ditmaal door een voormalig medewerker van Arruda.)
Een voor een trekken zijn coalitiepartijen zich terug uit de huidige deelstaatsregering, terwijl de oppositie in samenwerking met de vakbonden en de orde van advocaten een impeachment-procedure voorbereiden.
Maar naar nu blijkt bestaat er ook belastend materiaal die tot landelijke politieke repercussies zouden kunnen gaan leiden. Een viertal federale afgevaardigden zou ook geld van Arruda hebben aangenomen. Vier leden van de PMDB, de politieke bondgenoot van president Lula, waaronder niet de minste: kamervoorzitter Michel Temer, beoogd vice-president als de PT-kandidaat (Dilma Rousseff) de presidentsverkiezingen van 2010 zou winnen. Hij ontkent natuurlijk in alle toonaarden en spreekt van een kwaadaardig complot. Vooralsnog geniet hij het voordeel van de twijfel, maar zijn imago heeft een deuk opgelopen.
Maar ook de verkiezingsmachine van José Serra kan last van het schandaal krijgen. Zijn partij PSDB is sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van de DEM (voorheen de PFL) en zij trekken samen op voor de kandidatuur van Serra. Alhoewel de PT bij monde van haar partijvoorzitter inmiddels verzekerd heeft geen electoraal gewin uit de zaak te willen trekken (de socialisten zitten zelf nog steeds met een aantal corruptiezaken in hun maag) ziet het ernaar uit dat corruptie ook tijdens de aanstaande campagnes weer een rol zullen gaan spelen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Panetone van Arruda: negue tudo e sempre ate que todos acreditam em voce!
BeantwoordenVerwijderen