We mogen de Braziliaanse Staat op haar verantwoordelijkheden aanspreken als het om de rechten van jongens en meisjes jonger dan 18 jaar gaat en de verlaging van de strafbare leeftijd als voorstel om het geweld in het land te reduceren aankaarten.
Kinderen en jongeren mogen niet als volwassenen behandeld worden. Deze jongeren zijn nog in een proces van fysieke en psychische ontwikkeling en ons rechtssysteem moet daar rekening mee houden. Dat betekent niet dat zij niet verantwoordelijk voor hun daden zijn. Wie vanaf 12 jaar in Brazilië een misdrijf begaat wordt door het jeugdrechtssysteem berecht en kan tot sociaal-educatieve straffen worden veroordeeld, inclusief vrijheidsontzegging in het geval van zware misdrijven.
Deze vrijheidsberovende straf moet echter voltrokken worden in speciaal daartoe aangepaste instellingen die voorzien in de behoeftes van kinderen en jongeren, zoals gedefinieerd in de Kinderrechtenconventie van de Verenigde Naties en in de Braziliaanse wetgeving neergelegd in het Estatuto da Criança e do Adolescente. De reactie van de autoriteiten op de openbare veiligheidscrisis in Brazilië en het toenemend aantal moorden in het land mag nooit de verlaging van het volwassenenstrafrecht (maioridade penal) naar 16 jaar zijn.
Jongeren tussen 16 en 17 jaar zijn slechts verantwoordelijk voor minder dan 1% van de moorden in het land. Een effectieve manier om het aantal moorden te verlagen zou gericht moeten zijn op de overige 99%. Onderwijs is veel beter dan eenvoudigweg iemand oppakken. Schrijf een email naar de leden van de Speciale Kamercommissie van het Huis van Afgevaardigden en zeg NEE tegen de verlaging van het volwassenenstrafrecht.
Meedoen? Klik op de link en je wordt naar de actiepagina van de Braziliaanse afdeling van Amnesty International geleid. Vul je naam en e-mailadres in en tevens Holanda en bij Estados: Externo do Brasil
Hieronder de tekst zoals die naar de parlementsleden zal gaan:
Venho me posicionar contra a redução da maioridade penal.
As pessoas entre 16 e 18 anos são responsáveis por menos de 1% dos homicídios praticados no país. Sendo assim, acredito que uma política eficaz de redução de homicídios deveria olhar para os 99%.
Quanto aos adolescentes em conflito com a lei, o nosso sistema de justiça deve levar em consideração que estes ainda estão em processo de desenvolvimento físico e psicológico e devem ser julgados por um sistema de justiça juvenil e adequado para sua idade.
O Brasil possui regras claras e avançadas para responsabilizar crimes cometidos por crianças e adolescentes até os 18 anos. Defendemos que o sistema socioeducativo seja implementado de forma efetiva e que políticas públicas voltadas para a garantia dos direitos desta parcela da população sejam formuladas. Esta população precisa ter seus direitos expandidos e não restringidos ou violados.
Assim, peço que os senhores e senhoras membros da Comissão Especial se posicionem contra a redução da maioridade penal e em defesa dos direitos de crianças e adolescentes.
Atenciosamente,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten